Nästa artikel
Toyota går som tåget – trots kris i bilvärlden
Nyheter

Toyota går som tåget – trots kris i bilvärlden

Publicerad 11 maj 2022
Det är guldläge för Toyota med rekordhög omsättning och vinst. Men biltillverkaren varnar för ett betydligt sämre läge i år.

Varken den svåra komponentbristen eller pandemin verkar sätta käppar i hjulen för Toyota som levererar rekordhög omsättning och vinst det senaste året.

Omsättningen ökade med 15 procent och rörelseresultatet med hela 36 procent under det senaste räkenskapsåret som slutade den 31 mars, jämfört med året innan. Försäljningsmarginalen ligger nu på 9,5 procent, betydligt högre än 8,1 procent förra räkenskapsåret.

Tvärt emot många andra biltillverkare lyckades Toyota också öka antalet sålda bilar, med 7,6 procent. Pandemin och komponentbristen har annars tvingat många bilmärken att dra ned på leveranserna. Vinsten per bil ligger i nuläget på strax över 22 000 kr.

Sämre läge

Men de positiva tongångarna kanske inte håller i sig. Under det sista kvartalet i årsrapporten minskade rörelseresultatet med 33 procent och Toyota börjar nu få slut på det stora chipplagret som tillverkaren byggt upp.

Toyota varnar också för att både omsättning och vinst kan minska under året och kostnaderna för råmaterial beräknas bli dubbelt så höga. Prisökningarna beskrivs som ”utan motstycke”.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.