Nästa artikel
Mercedes ökar vinsten trots färre sålda bilar
Nyheter

Mercedes ökar vinsten trots färre sålda bilar

Publicerad 27 april 2022
Mercedes tjänar nästan tre gånger mer per bil än konkurrenten Audi, visar nya siffror.

Kriget i Ukraina och bristen på halvledare har gjort att biltillverkarna fått stora problem med produktionen. Men trots att Mercedes levererade färre bilar under årets första kvartal än samma period i fjol ökade vinsten med åtta procent.

Det är samma trend som flera andra biltillverkare märkt av, bland andra Hyundai som ökade vinsten med 19 procent trots tio procent färre sålda bilar.

Mercedes levererade färre bilar eftersom komponentbristen tvingar koncernen att prioritera hårdare kring vilka bilar som byggs. Lyxigare och dyrare modeller som S-klass och G-klass går före billigare modeller som A- och C-klass.

Mercedes hoppas också att de högre snittpriserna för de bilar som sålts täcker upp för den allt högre materialkostnaden för exempelvis batterier.

Under första kvartalet kunde Mercedes rapportera en vinstmarignal på 16 procent på personbilssidan. Det innebär att Mercedes tjänar i snitt 91 000 kr per bil vilket är betydligt mer än Audi (34 000 kr per bil), men inte lika mycket som Porsche (172 000 kr per bil).

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (15)

  • 29 april 2022 Kanske därför Mercedes-Benz…
  • 28 april 2022 Axa skrev: Mr Snoid skrev:…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.