Nästa artikel
Togg T10X på ingång – turkisk elbil ska säljas i Sverige
Nyheter

Togg T10X på ingång – turkisk elbil ska säljas i Sverige

Publicerad 16 mars 2023 (uppdaterad 16 mars 2023)
Det turkiska bilmärket Togg lanserar en ny elbilsmodell som ska säljas i Sverige.

Förra året visade det turkiska bilmärket Togg upp sin första elbilsmodell. Den ska även säljas i Sverige, och nu kommer fler uppgifter om lanseringen.

Många av alla nya uppstickare som gett sig in på den svenska elbilsmarknaden har varit kinesiska, men nu gör alltså även ett turkiskt märke debut.

Först ut blir Togg T10X som ger sig in i samma storleksklass som Volvo XC40, BMW X1 och Ford Kuga. Instegsmodellen får bakhjulsdrift och kostar i skrivande stund motsvarande 520 000 kronor, men med tanke på den skenande turkiska inflationen kan priset snabbt ändras.

Köparna kan välja mellan två batteristorlekar och två utrustningsnivåer. En starkare version med fyrhjulsdrift kommer senare.

Både exteriören och interiören på ska enligt Togg kombinera ”emotionell österländsk kultur och rationell västerländsk kultur”. Designen är framtagen av Toggs egen designstudio och designhuset Pininfarina.

I dagsläget får köparna alltså nöja sig med bakhjulsdrift och en elmotor på 218 hk. Batteripaketet på 52,4 kWh ger en räckvidd på 31,4 mil enligt WLTP-körcykeln medan det större 88,5 kWh-batteriet ger en räckvidd på 52,3 mil. Snabbladdningseffekten är 150 kW.

Interiören bjuder på en riktig skärmfest. Framför föraren finns digitala instrument på en 12-tumsskärm och infotainmentsystemet styrs med pekskärmar som har en total yta på 29 tum. Det finns också röststyrning, appbutik, en inbyggd betalningslösning för att handla på nätet och en kupékamera för att ta selfiebilder som laddas upp på sociala medier, något som väcker frågor om integriteten.

Togg T10X är ännu inte krocktestad men har bland annat sju krockkuddar och flera förarassistanssystem. Leveranserna till köpare i Västeuropa beräknas starta i slutet av nästa år.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (12)

  • 19 mars 2023 Tiotusentals politiska…
  • 17 mars 2023 År 2021 tillverkades det…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.