Nästa artikel
Tio småbilar floppade i krocktest
Nyheter

Tio småbilar floppade i krocktest

Publicerad 30 januari 2014 (uppdaterad 8 maj 2014)
Bara en av elva småbilar fick godkänt i ett amerikanskt krocktest. Värst var krocksäkerheten i Honda Jazz och Fiat 500.

2012 införde de amerikanska försäkringsbolagens institut för bilsäkerhet, IIHS, ett nytt moment i sina krocktester: frontalkrock med liten överlappning. Det innebär att en fjärdedel av bilens front krockas mot en fast barriär. IIHS menar att den typen av kollisioner, till exempel mot ett träd eller en mötande bil, är vanliga i trafiken.

Institutets senaste krocktest visar att mindre bilar har svårt att klara det nya testmomentet. Tio av elva testade småbilar infriade inte kraven för betyget godkänt, bara Chevrolet Spark fick omdömet ”acceptabelt” på den fyrgradiga skalan.

Krockskyddet för kvartetten Ford Fiesta, Kia Rio, Mazda2 och Toyota Yaris bedömdes vara ”marginellt”. Betyget ”dåligt” delades ut till de övriga testade bilarna: Fiat 500, Honda Fit (som säljs som Jazz i Sverige), Hyundai Accent, Mitsubishi Mirage (som säljs som Space Star i Sverige), Nissan Versa och Toyota Prius C.

Absolut sämst var Honda Jazz och Fiat 500, båda bilarna mosades rejält och respektive styrstång trycktes in i kupén. Dessutom missade krockkudden förarens huvud i Honda Jazz och i Fiat 500 slets gångjärnen till förardörren sönder.

Diskutera: Vad tycker du om resultatet?

Betyg i krocktestet:

Betyget avser testmomentet när en fjärdedel av bilens front krockas mot en fast barriär i 64 km/tim.

Bra:

Acceptabelt:
Chevrolet Spark

Marginellt:
Ford Fiesta
Kia Rio
Mazda2
Toyota Yaris

Dåligt:
Fiat 500
Honda Fit (Jazz)
Hyundai Accent
Mitsubishi Mirage (Space Star)
Nissan Versa
Toyota Prius C

Källa: IIHS

Länkar

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2014-01-30 09:13
Mistro

Helt otroligt! Detta visar ju också hur liten skillnaden mellan liv och död är i trafiken. Man kunde ju tro att den här typen utav smällar borde vara vanligast då man ju försöker undvika att krocka. En så säker bil (enligt EuroNcap) som Fiat 500 får absolut inte rasa ihop så här oavsett hur många procents överlapp som råder vid en krock. Tillbaka till ritbordet skulle jag tro för tillverkarna....

#2 • 2014-01-30 09:34
VW Polo 2012

65 blås in i en bergvägg! Finns det någon bil över huvud taget som klarar det?

#3 • 2014-01-30 10:05
Prestigelös

Om det här krockprovet är relevant eller inte låter jag vara osagt, men misstänker att det ger en ganska god uppfattning om hur bilarna deformeras vid en frontalkrock då det är sällan man krockar rent front mot front utan just 25% mot 25%, och då är hastigheten ofta högre än 64 km/h.

Men detta visar ju också att en liten bil aldrig kan bli lika säker som en större, och därför är dagens betygssystem förvillande då man köper en femstjärnig MB A-klass i tron att den är precis lika säker som en femstjärnig E-klass.

Man kanske skulle kunna ge en småbil fem stjärnor men med en dödskalle som tillägg som visar vad som händer om man krockar med en större bil :-)

#4 • 2014-01-30 10:51
Tjalle

Att träffa en betongbarriär med "25%"i 64 kph är mycket ovanligt i USA och Sverige.

Det är - nästan - lika ovanligt att träffa ett träd med 25% - både i USA och Sverige.

Att träffa en annan bil med 25% eller ett träd "mitt på" är en helt annan - och mycket "snällare" kollision

#5 • 2014-01-30 11:28
Simon no1

Det sjuka med en sån här test är att om du flyttar barriären 10 cm åt ena eller andra hållet så får du garanterat ett helt annat resultat, det som är bra är att vi kanske får se ett bättre skydd för hela fronten i framtiden...

#6 • 2014-01-30 11:56
Mythbuster

Tjalle o Simon. NI får förklara för mig varför man inte skall testa under hårda förhållanden? Tänk om man gjort på liknande sätt vid brobygga (kall vinter kommer inte så ofta) eller skyskrapa (orkan kommer bara då då då) så dessa delar behöver vi inte ta hänsyn till. I min värld kan t.o.m. small overlapp vara lite för vekt som test men bra att det göra på olika sätt mellan instituten så man inte optimerar för ett vist krocktest.

#7 • 2014-01-30 15:17
Tjalle

Mythbuster :"orimliga krav" - IIHS är inget krav - ger orimligt höga kostnader i form av pris och vikt/bränsleförbrukning.

Jag vidhåller: 25% frontalkrock i 64 kph (eller mer) mot betongmur/träd/stolpe är mycket sällsynt både i USA och Sverige.

#8 • 2014-01-30 15:31
Tjalle

Mythbuster: jag var inne på IIHS hemsida. Dom jämställer 25% offset betongmur/träd/påle med motsvarande kollision mellan bilar(25/25).

Det är lögn.

#9 • 2014-01-30 15:49
Mythbuster

Tjalle. Vill bara få bekräftat av dig. Tycker du att krocktesterna är för hårda och lättare tester borde göras?

#a • 2014-01-30 16:08
MickeAn

Tjalle,

Om två bilar med samma vikt kör mot varandra med samma fart så kommer deras kollisionspunkt att vara stilla. Båda bilarna mosas mot varandra på samma sätt som om en bil kör in i något fast med samma fart.

På vilket sätt är IIHS test värre än två bilar som träffar varandra 25/25%?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.