Nästa artikel
Test av åtta takboxar: Bara en klarar krockproverna
Nyheter

Test av åtta takboxar: Bara en klarar krockproverna

Publicerad 1 mars 2021 (uppdaterad 1 mars 2021)
Takboxarna som ingår i Testfaktas genomgång lockar med avancerade finesser och snygg design – men bara en av dem klarar båda krockproverna utan att släppa iväg last.

Så här års är det tätt mellan de takboxförsedda bilarna på vägarna. Många åker på skidresa under sportlovet och även för bilister som inte vintersportar kan takboxen vara viktig när bagageutrymmet inte räcker till.

Men det är stor skillnad mellan olika takboxar, visar ett nytt test av åtta takboxar genomfört av forskningsinstitutet Rise på uppdrag av Testfakta och Norges Automobil-Forbund (NAF).

Testvinnare blir Packline NX Premium som får full pott i de båda krocktesterna, i 30 respektive 40 km/tim. Men tre av takboxarna – Mont Blanc, Calix och Biltema – klarar inte av ett krocktest ens i 30 km/tim utan att prylarna skjuts iväg.

Med de båda krocktesterna genomförda visade det sig att bara en av boxarna lyckas hålla spännbanden intakta.

–  Genomgående är det dåligt. De kunde lagt mer krut på banden och öglorna i boxarna. Det är mycket snygga boxar med features som gör det lätt att öppna och stänga. Men just banden som är så viktiga kommer gärna lite i skymundan, säger Frank Jagersjö, provningsingenjör för transport- och produktsäkerhet.

”De kunde lagt mer krut på banden och öglorna i boxarna”

Takboxarna från Biltema och Calix delar på sistaplatsen. Biltema menar att skidorna i testet inte varit tillräckligt säkrade och Calix misstänker att remmarna som ska hålla fast packningen skurits av mot en vass kant i testlasten

– Vi har genomfört ett flertal tester på den egna krockbana och ett på externt testinstitut. I samtliga dessa fall har godkända resultat enligt City-Crash-normen uppnåtts, säger Patric Rangedal, försäljnings- och marknadschef på Autoform, till Testfakta i samband med testet.

Läs också: Efter svenskens test: Nu lanseras ”felvända” takboxen

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.