Nästa artikel
Teslas succésiffror: ”Ett genombrottsår för elbilar”
Nyheter

Teslas succésiffror: ”Ett genombrottsår för elbilar”

Publicerad 27 januari 2022 (uppdaterad 27 januari 2022)
Tesla rapporterade både högre vinst och omsättning än väntat under fjärde kvartalet. Men de nya modellerna som är på gång skjuts upp.

Trots den svåra komponentbristen som plågar bilbranschen lyckades Tesla slå analytikernas förväntningar. Vinsten ökade med 54 procent, från 33 miljarder kronor till 51 miljarder, under 2021 jämfört med 2020. Vinstmarginalen ökade från 25 till 29 procent.

Elon Musk beskriver det hela som ett ”genombrottsår för elbilar” och siktar nu på att öka försäljningen med mer än 50 procent i år.

– Det bör inte längre råda några som helst tvivel om elbilarnas möjligheter och lönsamhet, sa han under en telefonkonferens med investerare under onsdagkvällen svensk tid.

Problem i leveranskedjan

Tesla levererade 936 000 bilar under förra året vilket är en ökning med 87 procent jämfört med året innan. Siffran hade varit högre om det inte vore för komponentbristen.

”Vi har fortsatta problem i leveranskedjan vilket begränsar vår förmåga att driva fabrikerna med full kapacitet”, skriver bolaget i rapporten.

Det blir inte heller några nya modellanseringar under 2022. Både snabba Tesla Roadster, den billiga 25 000-dollarsmodellen och pickupen Cybertruck är uppskjutna.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (5)

  • 28 januari 2022 Tesla cab = habegär!!!!! …
  • 28 januari 2022 40-talisten skrev:…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.