Nästa artikel
Bekräftat: Tesla Cybertruck ska inte säljas i Europa
Nyheter

Bekräftat: Tesla Cybertruck ska inte säljas i Europa

Publicerad 6 augusti 2020
Elon Musk ger upp planerna på att lansera den brutala pickupen inom EU.

Teslachefen Elon Musk fick mycket uppmärksamhet när pickupmodellen Cybertruck visades upp förra året. Den brutala designen sticker minst sagt ut.

Men det har funnits frågetecken kring hur Cybertruck kommer fungera när den börjar säljas i Europa. Pickupen är 5,89 meter lång vilket är hela 85 centimeter längre än suven Model X och den blir därmed inte så lätt att manövrera på trånga gator eller parkeringsplatser.

Dessutom är det oklart om bilen skulle klara europeiska krocksäkerhetsregler, särskilt när det gäller fotgängarskyddet.

Nu bekräftar Teslachefen Elon Musk att Cybertruck inte ska säljas inom Europa.

– Vi har beslutat att inte bygga Cybertruck för alla marknader. Som det ser ut nu klarar den väldigt få av EU:s regler, har han sagt i en poddintervju med Automotive News.

Läs också: Teslas Cybertruck närmar sig – Sverige med i toppen

Mindre version?

Om beslutet var taget redan när Cybertruck utvecklades eller om Teslachefen överraskats av EU:s regelverk framgår inte. Enligt Elon Musk krävs omfattande ändringar för att få bilen godkänd i Europa.

Tidigare i veckan berättade dock Elon Musk på Twitter att det är ”mycket troligt” att Tesla ska utveckla en mindre Cybertruck för Europa. På så sätt behöver europeiska Cybertruckfans inte gå helt lottlösa. Men det är oklart när den modellen i så fall ska börja byggas.

Tesla har fått in över 250 000 förhandsbokningar av Cybertruck. Modellen ligger dock fortfarande kvar på Teslas svenska hemsida där köpare kan förhandsboka ett exemplar till en kostnad av 1 000 kronor.

Läs också: Efter kritiken: Elon Musk öppnar för mindre Tesla Cybertruck

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-08-06 11:14
Raphael

Skönt att vi slipper det åbäket här!

#2 • Uppdaterat: 2020-08-06 11:32
PREVIA

Men dem sålde 11 bilar av de andra modellerna i Juli till skillnad mot förra årets Juli då dem sålde 576 bilar, minskar alla elbilar lika mycket i försäljning?

#3 • Uppdaterat: 2020-08-06 11:40
Henrik M

Previa: Blanda inte ihop försäljning med registrerade bilar. Anar du menar att det registrerades 11 bilar, inte såldes, eller? Elbilarna ökar i försäljning, sen skiftas marknadsandelarna mellan olika märken såklart när det kommer in fler spelare på marknaden, men de reella volymerna ökar för alla. Att nån månad ser dålig ut har med leveranser att göra.

#4 • Uppdaterat: 2020-08-06 11:49
Raphael

Det registrerades 11 i juli det är inte samma sak som att det bara såldes dem. De var troligen sålda innan juli. Tesla har dragit ner på produktionen pga covid, och leveranserna har varit osäkra. Detta gäller för alla tillverkare.
Men jag tror inte på Tesla. Inte efter att de har säkerhetssystem som inte ens kan hindra föraren från att köra på ett träd.

#5 • Uppdaterat: 2020-08-06 12:37
K_Klabbe

Nej man ska nog inte blanda ihop siffran 11 med att Tesla skulle sälja dåligt. Efter stopp i fabriken och allt annat som har med corona att göra säger nog enskilda månaders registreringar inte så mycket.

Cybertruck skulle ju vara en frisk fläkt på vägarna i Europa men skulle nog vara lika välutnyttjad som de flesta pickuper som körs här, dvs inte särskilt.

#6 • Uppdaterat: 2020-08-06 13:48
StefL

Tesla har även för vana att vilja ha så få bilar som möjligt på väg till kund vid kvartalsslut. Det gör att man vanligen levererar flest bilar till Europa under månadens sista kvartal - bilar som producerats i början av kvartalet för att sedan skickas iväg på transport hit. Under senare del av kvartalet tillverkar man bilar för hemmamarknaden USA så att man hinner leverera dem innan slutet av kvartalet.
Det är därför sannolikt att vi kommer att se väsentligt fler levererade Tesla under augusti och framför allt september. Förra året var det möjligen lite speciellt då det fanns en uppdämd mängd beställningar på Model 3 som började levereras först i februari ifjol, vilket gjorde att man levererade fler bilar även i juli.

#7 • Uppdaterat: 2020-08-06 21:32
Carl Trefalt

Den klarar alltså inte av EU:s regelverk.

#8 • Uppdaterat: 2020-08-07 09:49
Saabium

BIlen ser cool ut, men det är väl också allt... den verkar livsfalig för oskyddade trafikanter, men nu verkar det också som den är farlig för de som färdas i bilen.

#9 • Uppdaterat: 2020-08-10 11:42
Masa

Finns ingen större efterfrågan för denna klump här så det beslutet var knappast oväntat.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.