Nästa artikel
Teslas nyheter: Bättre batterivärmning och ny kamera för föraren
Nyheter

Teslas nyheter: Bättre batterivärmning och ny kamera för föraren

Publicerad 22 juni 2020
Tesla ska börja använda kameran som är riktad mot kupén för att filma och ta bilder vid en olycka.

Tesla har gjort sig kända för att skicka ut nya uppdateringar till bilägarna via nätet. På så sätt kan modellerna förses med nya funktioner och finesser över tid, utan att bilen behöver tas in på verkstad.

Den senaste uppdateringen bjuder på några nyheter som är efterlängtade av Teslaägarna. 

Nyheten som kanske är mest intressant är att Tesla nu ska börja använda kameran vid innerbackspegeln som är riktad in mot kupén och som finns i Model 3 och Model Y, men som ännu inte används.

Teslaägarna kan nu välja att aktivera kameran för att ”hjälpa Tesla utveckla säkrare bilar genom att dela kameradata från bilen”. Om funktionen är påslagen och bilen råkar ut för en olycka kommer kameran spara bilder och korta filmklipp som visar vad som händer i kupén strax innan olyckan.

Enligt Tesla används detta för att ”hjälpa våra ingenjörer utveckla säkerhetsfinesser och förbättringar i framtiden”. Mer konkret blir inte Tesla i beskrivningen av kamerafunktionerna, men bilderna och filmerna ska tydligen inte kunna kopplas ihop med en enskild förare.

Bättre backkamera

Bland de andra nyheterna som skickas ut till bilarna finns en funktion som innebär att det blir enklare att gå igenom filmerna som spelas in av bilens så kallade ”Sentry Mode” på exempelvis en parkeringsplats, och ägarna kan även stänga av funktionen som automatiskt låser bilen när föraren är hemma på garageuppfarten.

När Teslaägarna närmar sig en Superchargerladdare för att ladda, och laddningen är inlagd som ett mål i navigationssystemet, kan bilen börja värma upp batterierna i förväg för att snabba på laddningen. Den här finessen fungerar nu även för andra laddare som inte ingår i Superchargernätverket.

Vid sidan av backkameran kan föraren nu även använda fler vinklar från kamerorna på sidorna för att hålla koll på området kring bilen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2020-06-22 15:11
Gunnar Lindberg

Bara att det sitter en kamera riktad inåt i bilen som är obehagligt. Kan mycket väl aktiveras av någon klåfingrig. Telp över linsen löser problemet med alla oönskade kamror.

#2 • 2020-06-22 17:26
Bilräven

Bra jobbat Tesla - Alltid några (år) steg före konkurrenterna!

#4 • 2020-06-23 12:13
Vorwärts

Bryter mot EU:s dataskyddsförordning.

#5 • 2020-06-22 18:53
milkylainen

Handlar ju enbart om att frånsäga sig ansvar vid olyckor.
- "Vi kallar den Autopilot och vår chef ljög om SAE nivå 5 redan för flera år sen, men du är skyldig att hålla ögonen på vägen!"
- "Kolla! Föraren tittde bort medans vår bil körde under en lastbil och hade ihjäl alla i kupén. Inte vårt fel!"

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.