Nästa artikel
Teslas nya Boombox-funktion spelar pruttljud för omgivningen
Nyheter

Teslas nya Boombox-funktion spelar pruttljud för omgivningen

Publicerad 28 december 2020 (uppdaterad 28 december 2020)
Elon Musk har skickat ut en ny finess till Teslaägarna som kan leda till både skratt och frustration.

Tesla har skickat ut en ny finess kallad Boombox som säkert kan glädja en del ägare – och samtidigt reta upp omgivningen.

Med den nya funktionen kan bilen spela upp olika ljud i en extern högtalare. Enligt vissa Teslaägare som testat funktionen spelas ljuden upp ”ovanpå” melodin som varnar fotgängare när föraren kör långsamt. Föraren kan välja mellan flera olika signaler eller ladda upp egna ljud från ett USB-minne. 

Det går även att ändra ljudet som spelas upp när föraren trycker på tutan till något annat än det klassiska tutljudet – till exempel en bräkande get, en glassbil eller applåder. Men det verkar som att de anpassade ljuden bara spelas när föraren tutar och växelväljaren är i läge ”P”.

”Teslaägarna kan ersätta tutljudet med till exempel en bräkande get, en glassbil eller applåder”

Den nya Boomboxfunktionen skickas ut till ägarna med en mjukvaruuppdatering över nätet. Den är enbart tillgänglig i bilar med extern högtalare, något de flesta Model 3 byggda efter september 2019 har, men Elon Musk har även öppnat för att eventuellt erbjuda eftermontering av högtalaren i äldre bilar.

Tesla har också ett så kallat ”Utsläppstestläge” – i praktiken en digital pruttkudde som kan placeras på vilken stol som helst och ger ifrån sig ett pruttljud när någon sätter sig. Nu kan pruttljudet även spelas upp i den externa högtalaren, till omgivningens glädje (?).

Den externa högtalaren byggdes in på grund av amerikanska lagkrav som innebär att elbilar måste ge ifrån sig ett ljud när den körs i låg fart för att varna fotgängare. Samma typ av lagkrav finns även i EU, men här är Boomboxfunktionen ännu inte godkänd.

Läs också: Tesla kan öppna Supercharger-laddarna för andra bilmärken

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.