Bild
Nästa artikel

Tesla släpper sina patent

Nyheter

Elbilstillverkaren Tesla öppnar sina patent för konkurrenterna. En gemensam teknikplattform för alla miljöbilstillverkare är målet.

Teslas VD, Elon Musk, har meddelat att elbilstillverkaren öppnar sina patent. Det innebär att andra tillverkare kan använda Teslas teknologi i sina bilar och laddstationer. I ett blogginlägg förklarar Musk att eftersom miljöbilsutvecklingen går så långsamt måste patenten göras tillgängliga för hela industrin. Musk skriver också att det vore omöjligt för Tesla att stå för all elbilsproduktion som behövs för att minska utsläppen och att han tror att alla kommer att tjäna på en gemensam teknikplattform.

Samtidigt har Musk också sagt till tidningen Automotive News att Tesla har planer på att öppna fabriker både i Europa och Kina för att möta den förväntade efterfrågan de kommande åren.

Diskutera: Är det en bra idé att öpnna patenten för konkurrenterna?

Kommentarer

#1
2014-06-13 08:52

Patent på vad? På en elmotor? En elekroniska styrenhet? Li-Ion batteriet? På hjul och ratt?
Det osar lite Apple över det hela... patentera avrundade hörn...

#2
2014-06-13 09:08

Detta tror jag på. För ska det bli fart på elbilsproduktionen så måste det till gemensamma standarder. Det går an för dominerande tillverkare att sätta standarder men knappast för små. Har de dessutom patent på rätt givna bra lösningar så blir marknaden låst.

#4
2014-06-13 14:20

Vilka specifika patent,det kan vara så enkelt att det i princip ej finns något intresse att använda dessa hos andra tillverkare.

#6
2014-06-13 14:51

Gissar att den del handlar om att Tesla troligen designat sina laddare på ett rätt bra och effektivt sätt, och att de andra hålls tillbaka av att de måste designa dom på nåt annat sätt än det Tesla gjort (onödigt arbete bara för att ta fram nåt som gör samma sak - men på ett annat sätt). Är väl skitbra att de gör så här. Förstår inte heller vad det är för mentalt avskräde som trycker på Bromsa. Aktieägare kanske?

#7
2014-06-13 14:54

Här kommer en tillverkare och gör något hedervärt - och genast har vi några som bara måste misstänkliggöra det hela.
Elon Musk är en eldsjäl och de har egna lösningar. Bara för att grundidén och användningen är enkla så betyder det inte att tekniken bakom är det.
(Saab resonerade för övrigt på samma sätt beträffande deras säkerhetsinnovationer, som strålkastartorkarna - de ville att alla skulle få tillgång till säkerhet.)

#8
2014-06-13 15:00

Roger Skagerström.

Håller fullständigt med. Hur kan man bromsa. Det fanns en anledning till att både Toyota och Mercedes var snabba att köpa in sig i Tesla...........

#9
2014-06-13 15:22

En lång lista på patent finns här http://www.faqs.org/patents/assignee/tesla-motors-inc/
Scania har en lång vägg med patent tex och det är inte patent på dieselmotor eller runda däck.. finns lite annat att patentera i fordonsutveckling. Mercedes har tex ett jobbigt patent för efterbehandling som gör det jobbigt för andra tillverkare. Ta reda på lite info innan ni skriver dryga kommentarer!

#10
2014-06-13 16:47

Intressant länk DanielK. Där ser man t ex hur många patent (konstruktioner) en annan tillverkar måste undvika. Det gäller att se upp

Patent håller ju bara en viss tid. Sedan brukar de kopieras för fullt. Se bara på Mercedes multilänk-bakaxel. Den som Manfred von der Ohe på Mercedes tog fram för 2 miljarder kronor (då) och som debuterade 1982 i 190-serien. Det var lika mycket pengar som Saab lade på utvecklingen av hela sin 9000 modell. 20 år gällde patentet. Idag har nästan varje bil en variant av denna multilänk-bakaxel.

#11
2014-06-13 17:19

Apropå alla bromsare här. Svenska Auto Motor Sport har en likadan artikel idag. Den har 374 Gasa och 4 Bromsa...

#13
2014-06-13 18:33

Det vore nog bra för alla konsumenter om den eländiga patenthysterin försvann. Det är ju vi som betalar alla rättegångskostnader och diverse skadestånd och alla möjliga försök att komma runt befintliga patent. Priser kunde sänkas för konsument och utvecklingen skulle gå fortare när fler har fria händer.

#14
2014-06-13 20:48

Det kan ha en ganska enkel förklaring. Det är dyrt med patent och ofta är de bara värda ett plus i reklamen.
Vill man skydda en produkt, en process eller en företeelse som är patenterbar gäller det att inte bara patentera den specifika delen utan en mängd tänkbara varianter, och det kan bli åtskilliga, sedan kommer en konkurrent och hittar ytterligare en variant som inte täcks av patenten och då är det kört.
Här kan det ju vara så enkelt att Tesla insett att de erhållna patenten inte är så heltäckande och då har de mer värde som reklamobjekt.

#15
2014-06-14 16:18

Vad jag förstår av Musks blogginlägg kommer Tesla inte att släppa sina patent. Vad de avser verkar vara att behålla patenten men "Tesla will not initiate patent lawsuits against anyone who, in good faith, wants to use our technology.". Sist säger Musk "We believe that applying the open source philosophy to our patents...".

Det verkar som ett klassiskt open source upplägg med patent som grundläggande rättighet istället för upphosvrätt som brukar vara den rättighet som ligger till grund för open source inom t.ex. IT.

Skall bli intressant att se vilka avtal som kommer dyka upp och vilka krav som de kommer förtydliga i sitt uttryck "good faith".

Är du inte snäll på det sätt som Musk tycker så kommer du inte att få behålla någon gratislicens - på samma sätt som du oftast blir av med din gratislicens i vanliga open source avtal om du inte sköter dig enligt vad den aktuella "communityn" tycker är korrekt beteende (dvs om du bryter open source licensavtalet).

#16
2017-01-01 18:53

Länken DanielK skriver om är patentansökningar gjorda av Tesla vilket inte är desamma som patent man erhållit. Ingen elbilstillverkare har haft några stora problem med att tillverka elbilar problemet har snarare varit att få bilköpare att gå över till elbilar med de begränsningar elbilar innebär.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.