Nästa artikel
Synskadade får testa sig till körkort
Nyheter

Synskadade får testa sig till körkort

Publicerad 14 januari 2014 (uppdaterad 15 januari 2014)
Snart får synskadade chansen att få körkortet tillbaka. Från och med i sommar kan den som klarar ett simulatortest få köra bil igen.

Just nu arbetar VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, med att ta fram en testmetod som kan avgöra körförmågan för personer med brister i synfältet.

I slutet av juni beräknas arbetet vara färdigt och kort därefter kan synskadade få testa sig i en körsimulator. Den som uppfyller kraven får sitt indragna körkort tillbaka.

– Om en person med synfältsbortfall presterar lika bra som en person med friska synfält godkänner vi det, säger Transportstyrelsens chefsläkare Lars Englund.

När kan testerna påbörjas?
– Vi hoppas att det ska vara under första delen av sommaren, säger Lars Englund.

Att körkort återkallas på grund av brister i synfältet har tidigare kritiserats av läkare och organisationer som representerar synskadade. De menar att sambandet mellan synfältsbortfall och förmågan att köra bil är svagt, och att bristerna kan kompenseras genom att röra på huvudet och regelbundet skanna av omgivningen.

Vanliga orsaker till att synfältet begränsas är stroke, diabetes och glaukom.

Simulatortestet blir däremot inte gratis. Någonstans mellan 10 000 och 15 000 kronor kommer det kosta att genomföra testet i VTI:s simulator.

VTI vill nu komma i kontakt med personer som riskerar eller har fått sitt körkort återkallat på grund av syndefekter. Klicka här för att läsa mer.

Diskutera: Vad tycker du om simulatortester för synskadade?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-01-15 07:22
1storstark

Undrar hur många olyckor som orsakats av förare med mindre synfel. Troligen kör dessa med betydligt större marginaler än vi vanliga blådårar. Många har fått t.ex. en mindre stroke och drabbats av ett litet synfel och får då körkortet indraget. De är då hänvisade att köra de äldre körkortsfria mopparna, sommar som vinter. Känns som att sparka på en som redan ligger.

#2 • Uppdaterat: 2014-01-15 09:51
Bortom

Ett test på en timme kostar lika mycket som en halv körkortsutbildning. Så visst har körkort blivit en klassfråga.

#3 • Uppdaterat: 2014-01-16 13:01
duccedriver

Och många med fullgod syn kör som blindstyren............

#4 • Uppdaterat: 2014-01-16 16:35
Roy J

Ja, det var ju inte precis gratis? Gäller frikortet?

#5 • Uppdaterat: 2014-01-18 23:56
Roger Skagerström

10-15 000 kr känns dock giftigt. 2-3000 kr hade kanske varit en skälig summa om man ska räkna på vad det kan kosta i personal etc.

Troligen går det inte på högkostnadsskyddet. Det är ju varken medicin, behandling eller "sjukmateriel", och har ingen övrig koppling till vården.

#6 • Uppdaterat: 2017-02-22 17:32
wendelius

Det kostar 18500 + en tusenlapp till trafikstyrelsen de ska ju leva i Borlänge med.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.