Nästa artikel
Svidande kritik mot klimatplanen: ”Sämsta julklappen”
Nyheter

Svidande kritik mot klimatplanen: ”Sämsta julklappen”

Publicerad 21 december 2023 (uppdaterad 21 december 2023)
Regeringen och samarbetspartnern Sverigedemokraterna kritiseras hårt för en nya klimatplanen som presenterades på torsdagen.

Regeringen har i flera månader utlovat en så kallad klimathandlingsplan som ska visa hur utsläppen ska minska framöver, och på torsdagen blev den officiell. Planen innehåller omkring 70 åtgärder varav flera rör biltrafiken.

– Den här planen ska genomföras på ett socialt hållbart vis och ha en bred folklig förankring, sa statsminister Ulf Kristersson (M) på en pressträff.

Det tidigare etappmålet om att utsläppen från inrikes transporter, bland annat biltrafik, ska minska med 70 procent senast 2030 jämfört med 2010 ligger fast. Utsläppen ska sedan vara ”i princip noll” senast 2045.

För att nå det behöver fossila bränslen fasas ut och transporterna elektrifieras, enligt rapporten. I budgetpropositionen slog regeringen fast det behövs fler åtgärder för att målen ska nås.

Klimatplanen innehåller ett förslag på bonus för lätta, eldrivna lastbilar. Men för personbilar blir det fortsatt bonuslöst. Foto: Mercedes

För att snabba på bytet till elbilar vill regeringen ha en ”träffsäker” klimatpremie för lätta och tunga fordon, men fortfarande inte för personbilar. I stället har regeringen lagt fram planer på en skrotningspremie för att få bort gamla bilar från vägarna. Men exakt hur den ska utformas är fortfarande inte klart.

I klimatplanen finns också förslag på en märkning för nya bilar beroende på effektivitet och livscykelutsläpp. Men inget av förslagen är nytt.

Flera oppositionspartier har riktat hård kritik mot klimatplanen.

– Jag tycker det var den sämsta julklapp man kunde ge till svenska folket, säger Centerpartiets Rickard Nordin till Svenska Dagbladet.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (67)

  • 2024-01-02 06:02 Ja det är en bra fråga. Mig…
  • 2024-01-01 23:03 Zyn skrev: I långa loppet är…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.