Nästa artikel
Ny skrotningspremie ska få fler att byta till elbil
Nyheter

Ny skrotningspremie ska få fler att byta till elbil

Publicerad 6 september 2023 (uppdaterad 6 september 2023)
Elbilsbonusen togs bort med extremt kort varsel i november. Men snart kan den vara tillbaka – i annan form.

Regeringen gick under onsdagen ut med en klimatsatsning som ska presenteras i höstbudgeten. Förutom en bonus för den som köper en eldriven lätt eller tung lastbil och en satsning på laddplatser införs en tillfällig skrotningspremie.

Den som skrotar en äldre bil med förbränningsmotor och samtidigt köper en elbil får därmed en särskild bonus. Det ska även gälla den som leasar i stället för att köpa en bil.

Olika former av skrotningspremier har varit på debatten i flera år. Nu dras idén upp igen – men regeringen kan inte svara på hur mycket utsläppen beräknas minska, hur hög bonusen blir, hur gammal ”skrotbilen” måste vara eller hur satsningen ska finansieras. 

Bonusen beräknas kosta 250 miljoner kronor under 2024 och 2025. Det är betydligt mindre än den tidigare bonusen för elbilar.

– Vi tror att det här är ett bättre sätt att få till ett incitament för privatpersoner att byta till elbil. Detaljerna kommer vi att återkomma till, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) till TT.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (25)

  • 21 september 2023 McTar skrev: Vem vet, det…
  • 9 september 2023 Om man nu vill ha bort gamla…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.