Nästa artikel
Nu lanseras KGM i Sverige – två modeller först ut
Nyheter

Nu lanseras KGM i Sverige – två modeller först ut

Publicerad 2024-01-12 06:30 (uppdaterad 2024-01-12 15:27)
Bilmärket som tidigare var känt som SsangYong heter numera KGM och börjar inom kort sälja bilar i Sverige.

För några år sedan var sydkoreanska SsangYong nära konkurs, men 2022 blev tillverkaren uppköpt och bytte namn till KG Mobility (KGM).

Nu står det klart att KGM inom kort ska öppna försäljningen av flera modeller på den svenska marknaden. Det görs i slutet av januari.

– Premiären i Sverige startar initialt med tio återförsäljare och fler är på ingång, säger Reza Sedighha som är försäljningschef på KGM Sverige, till Vi Bilägare.

Föregångaren SsangYong har främst satsat på suvar, terrängbilar och fyrhjulsdrift och så blir det även för KGM. Först ut är två modeller med förbränningsmotorer: pickupen Musso Grand och suven Rexton som båda har dragvikt på tre ton, inkopplingsbar fyrhjulsdrift och lågväxel.

KGM Rexton kommer med en 2,2-liters fyrcylindrig dieselmotor på 202 hästkrafter och lanseringsversionen kostar 579 900 kronor.

Eftersom bilen är dieseldriven och relativt tung hamnar fordonsskatten på över 20 000 kronor om året under de första tre åren. Modellen finns i sjusitsigt utförande som tillval.

Pickupen KGM Musso Grand har samma dieselmotor som Rexton på 202 hk, men eftersom förbrukningen är högre än i Rexton hamnar fordonsskatten på 23 000 kr/år under de första tre åren. Musso Grand säljs dock även i en gasdriven version som slipper straffskatt.

KGM Musso Grand kostar från 462 375 kronor. Den gasdrivna versionen kräver att köparen dels går upp till nästa utrustningsnivå för 524 875 kr och dels betalar för konverteringen på 49 900 kr.

Den något mindre suven KGM Torres dyker upp senare och har en 1,5-liters bensinmotor och fyrhjulsdrift. Den kostar från 439 900 kr enligt Skatteverkets lista över nybilspriser.

Några elbilar finns ännu inte i utbudet. Det ska dock ändras framöver.

– Vi expanderar kraftigt under den nya företagsledningen och kommer lansera fyra nya elektriska fordon inom en tvåårsperiod, säger Reza Sedighha.

KGM har utvecklat en ny elbilsplattform med stöd för snabbladdning på 300 kW som de nya modellerna ska bygga på, men fler detaljer än så finns ännu inte.

Detta är KGM
  • KG Mobility är en sydkoreansk biltillverkare som tidigare var känd som SsangYong. Företaget grundades 1954.
  • Märket har haft flera namn och ägare genom åren, bland andra koreanska Daewoo, kinesiska SAIC och indiska Mahindra & Mahindra.
  • 2022 köptes SsangYong av industrijätten KG Group och döptes om till KG Mobility.
  • SsangYong har till och från även sålts i Sverige med modeller som Korando, Musso, Rexton, Tivoli, Actyon, Kyron och Rodius. Totalt finns omkring 1 500 registrerade SsangYong i Sverige.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (7)

  • 2024-01-12 23:13 Det är först nu jag insåg…
  • 2024-01-12 22:31 Ja Mäkinen - tidigare fanns…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.