Nästa artikel
Sverige inte i närheten av att nå EU-målet med laddplatser
Nyheter

Sverige inte i närheten av att nå EU-målet med laddplatser

Publicerad 2023-03-17 06:35
Det är en bra bit kvar innan Sverige når målet på tio laddbara bilar per laddpunkt, visar nya siffror. Men ett län sticker ut på ett positivt sätt.

EU har satt upp ett mål om att det ska finnas en laddpunkt för tio laddbara fordon. Det målet är Sverige inte i närheten av, enligt en ny rapport från organisationen Gröna Bilister med data från organisationen Power Circle.

På många håll går utbyggnaden visserligen snabbt. Men det är i nuläget bara 52 av totalt 290 kommuner, och 2 av 21 län, som uppnår EU:s mål. Snittsiffran för Sverige är 25 laddbara fordon per laddpunkt.

Generellt finns fler laddpunkter per laddbil på landsbygden än i storstadskommuner, visar rapporten. Bäst på länsnivå är Jämtland och Gotland, medan Stockholm och Södermanland ligger sämst till. 

Toppresultat i Jämtland

Jämtland nämns flera gånger: där finns snabbladdning i samtliga kommuner, och satsningen på en ”grön motorväg” har gett resultat. Jämtland har överlägset flest laddpunkter per capita och per laddbar bil.

– De senaste åren har antalet laddpunkter ökat i accelererande takt, liksom antalet laddbara fordon. Men nu bromsar försäljningen av elbilar tvärt, sedan bonusdelen av bonus-malus-systemet tagits bort. Jag hoppas att det inte innebär att utbyggnaden av laddinfrastrukturen också bromsar in, säger Jesper Johansson, ordförande för Gröna Mobilister.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (2)

  • 2023-03-19 21:22 EnannanRobban skrev: Det…
  • 2023-03-17 13:04 Det framgår dåligt i…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.