Nästa artikel
Svenskt pris för Xpeng P5: Så mycket kostar elbilen
Nyheter

Svenskt pris för Xpeng P5: Så mycket kostar elbilen

Publicerad 21 april 2022 (uppdaterad 11 maj 2022)
Xpeng blir knappast något lågprismärke på den svenska marknaden. Nu är prislappen för den första lanseringsmodellen klar.

Det kinesiska bilmärket Xpeng som är på väg att lanseras i Sverige har nu släppt prislappen på den första modellen. Det handlar om elbilen Xpeng P5 som kostar från 550 000 kronor.

Xpeng P5 är en sedanmodell som är elva centimeter längre än Tesla Model 3 och 20 centimeter längre än Polestar 2. Bilen är framhjulsdriven och har ett 66 kWh-batteri som ska ge en räckvidd på 46,5 mil. Den har även värmepump och möjlighet att uppdatera mjukvaran via nätet.

Bagageutrymmet har plats för 450 liter plus ytterligare 70 liter under huvudfacket. Det är 25 liter mer än Tesla och 45 liter mer än Polestar. I kupén finns panoramatak, luftreningssystem och en stående infotainmentskärm på 15,6 tum som bland annat har stöd för Spotify.

När Xpeng P5 visades upp förra årethade den ett särskilt sovläge för baksätet med möjlighet att fälla upp en projektor för att passagerarna ska kunna titta på film. Om det nämns inget inför den svenska lanseringen.

Xpeng P5 får ett system som kallas Xpilot 2.5 och som innehåller flera olika assistanssystem och parkeringsfinesser. Det innehåller fem radarsensorer, tolv ultraljudssensorer och 13 kameror.

Någon raketprestanda är det dock inte tal om: bilen har 207 hk och ska klara 0–100 km/tim på 7,5 sekunder. Ytterligare ett frågetecken gäller snabbladdningen – bilen klarar bara drygt hälften av den laddeffekt som många andra elbilar klarar.

Priset börjar alltså på 550 000 kr vilket är 55 000 kr lägre än för Tesla Model 3 (som har 2,6 mil längre räckvidd och betydligt snabbare laddning), men 41 000 kr dyrare än Polestar 2 Standard Range Single Motor (som har ungefär lika lång räckvidd, men mindre utrustning som standard).

Xpeng har öppnat en visningslokal i Solna norr om Stockholm och tecknat avtal om att sälja bilar i tre Bilia-anläggningar i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (33)

  • 25 april 2022 MC De har en existerande…
  • 25 april 2022 Axa skrev: Mc Men nu tänkte…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.