Nästa artikel
Xpeng G9 i Sverige – men ingen verkar veta varför
Nyheter

Xpeng G9 i Sverige – men ingen verkar veta varför

Publicerad 29 mars 2022 (uppdaterad 12 augusti 2022)
En prototyp av elbilen Xpeng G9 har siktats i Stockholm. Den har skylthållare från BMW-återförsäljaren Bavaria – som dock inte vet något om bilen. Det gör inte heller Xpeng.

Ett av alla nya bilmärken som intagit den europeiska marknaden med elbilar de senaste åren är Xpeng. Det kinesiska märket har nyligen öppnat en visningslokal i Solna norr om Stockholm och först ut att börja säljas är modellerna P5 och P7.

Men efter de båda sedanmodellerna kommer även en suv. Förra året visades Xpeng G9 upp, en suv-modell som är ungefär lika stor som Volvo XC90 och kommande Kia EV9. Xpeng siktar bland annat på toppbetyget fem stjärnor i Euro NCAP:s krocktest och märkets egenutvecklade assistanssystem. Bilen får även mjukvaruuppdateringar över nätet och supersnabb laddning, åtminstone vid märkets egna laddare.

Nu har en maskerad prototyp av Xpeng G9 siktats på Östermalm i Stockholm. Men det underliga är att svenska Xpeng inte verkar ha något med bilen att göra.

Bilen togs i trafik den 21 mars och är skriven på ett företag i Österskär som enligt hemsidan ska främja affärsrelationer mellan Skandinavien och Kina. Det finns inga uppgifter alls om bilen i Vägtrafikregistret och Vi Bilägare har inte lyckats nå företaget som bilen står registrerad på.

Skyltar från Bavaria

På bilens skylthållare finns en logotyp för återförsäljarkedjan Bavaria, som bland annat säljer BMW. Men hur det kommer sig kan inte företagets marknadschef Peter Sjöström svara på.

– Vi får undersöka hur det kommer sig att det har satts på Bavaria-hållare. Vi har inga planer på att börja sälja Xpeng, säger han.

Inte heller Xpeng kan tala om vad bilen gör i Sverige.

– Vi vet själva inget om bilen som befinner sig i Stockholm just nu och inte heller hur Bavariaskyltarna hamnat där då vi inte har något med dem att göra. Xpeng G9 kommer hur som helst lanseras i Sverige, när kan jag tyvärr inte säga, säger Veronica Nilsson, pr-chef på Xpeng i Sverige.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.