Nästa artikel
Svenskarna stödjer regeringen - nobbar Volvo & Saab
Nyheter

Svenskarna stödjer regeringen - nobbar Volvo & Saab

Publicerad 17 december 2008 (uppdaterad 21 september 2010)
Regeringen nobbar ett köp av Volvo och Saab. Ett beslut som får stöd av stora delar av det svenska folket - som enligt en Sifo-undersökning inte vill se staten som ägare.
- Det grundar sig på en insikt hos svenska folket att regeringen, eller det offentliga, inte är bättre skickad att driva fordonsföretag än vad nuvarande ägare är. Här gäller det att Volvo och Saab tillsammans med sina ägare ska hitta lösningar, säger Per Åsling, centerpartiets vikarierande talesman i ekonomiska frågor, till Svenska Dagbladet.

Sifo har på uppdrag av Svenska Dagbladet genomfört en opinionsmätning för att se hur det svenska folket ställer sig till ett statligt ägande av Volvo och Saab.

Och undersökningen visar att stora delar av det svenska folket stödjer regeringens linje. 49 procent av de tillfrågade tycker inte att staten ska ta över Volvo och Saab medan 36 procent stödjer ett övertagande.

Sahlin inte överraskad

Oppositionsledaren Mona Sahlin (s) har tidigare varit försiktigt positiv till ett mer aktivt statligt ägande - och har valt att inte utesluta möjligheten. Men hon är inte förvånad över utfallet av Sifofrågan.

- Hade man istället frågat, tycker du att regeringen bör ta initiativ till att lösa framtiden för Volvo och Saab i Sverige så tror jag att väldigt många svarar ja. Det är ju det debatten och vår kritik handlar om, regeringens brist på initiativ för att klara framtiden framför allt för de anställda men också för företagen, säger Mona Sahlin.

"Inte en bra långsiktig ägare"

Finansminister Anders Borg (m) konstaterar att det aldrig varit aktuellt för staten att ta över Volvo och Saab.

- Vi har också fört samtal med kunniga personer inom branschen, och ägandet i Volvo och Saab måste präglas av industriella långsiktiga ägare. Staten kan inte vara en bra långsiktig ägare för Volvo och Saab, säger Anders Borg.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2008-12-17 19:42
Pelle (ej verifierad)

Jag menar att det vore en god idé OM staten över SAAB och Volvo och slog samman dem och delade sedan upp märkena i så motto att Volvo skulle tillverka stora och säkra bilar medan SAAB skulle satsa på mindre och mer miljövänliga bilar. Båda bolagen skulle vidare ha en gemensam avdelning med fokus på forskning och utveckling inom sitt gebiet. Vidare anser jag att staten ska ta ett större ekonomiskt ansvar för SAAB och Volvo och, nu i kristid, betala tillbaka delar av de pengar som SAAB och Volvo och alla deras anställda, ca 200 000 st arbetare inkl. underleverantörer, betalat staten i forma av inkomst och - bolags - skatter, sociala avgifter, moms etc under alla år.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.