Nästa artikel
Svenskar följer svensk alkohollag även utomlands
Nyheter

Svenskar följer svensk alkohollag även utomlands

Publicerad 5 februari 2013 (uppdaterad 8 maj 2014)
Bara var tionde svensk dricker efter lokala alkohollagar i landet de befinner sig när de kör bil utanför Sverige, visar en ny undersökning.

Hyrbilsförmedlaren Holiday Autos har genomfört en undersökning under 2012 där 3 360 svenskar fick svara på hur deras dryckesvanor ser ut när de kör bil i andra länder än i Sverige.

Resultatet visar att drygt hälften – 54 procent – aldrig dricker alkohol i samband med bilkörning utomlands oavsett regelverk.

Drygt en tredjedel, eller 35 procent, svarar att de dricker alkohol enligt det svenska regelverket som säger att maximalt 0,2 promille alkohol i blodet är tillåtet vid bilkörning.

Endast 11 procent av de tillfrågade anpassar sig efter ländernas lokala seder även om det skulle innebära att de dricker mer än vad som är tillåtet hemma i Sverige vid bilkörning.

- Undersökningen visar att vi kommit långt i Sverige när det gäller att informera om farorna med alkohol och bilkörning och för många svenskar sitter beteendet i ryggmärgen, säger Eva Magnusson-Bowring, nordisk marknadschef för Holiday Autos, hon fortsätter:

- Många upplever nog också att det är enklare att följa de svenska reglerna även när de är utomlands och känner att de har bra koll på hur de ska följa dessa regler.

Diskutera: Vad tycker du om undersökningen?

Promillegräns vid bilkörning utomlands (exempel)

0,0 promille: Estland, Ungern, Tjeckien, Rumänien

0,2 promille: Sverige, Ryssland, Norge, Polen.

0,5 Promille: Belgien, Danmark, Finland, Island, Tyskland, Kanada (utom Quebec).

0,8 promille: Storbritannien, Lichtenstein, Mexiko, Malta och Quebec i Kanada.

Ingen gräns: Kongo, Etiopien, Togo, Dominikanska republiken, Angola, Komorerna och Laos.

I USA varierar gränsen mellan delstaterna.

Källa: www.alkohol-utomlands.nu

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-02-05 11:05
KaptenOberkommando

Jag tillhör de elva procenten ...

#2 • Uppdaterat: 2013-02-05 11:19
saabnisse

Så obehagligt som det är att åka bil utomlands i många länder gäller det att förse sig med en stadig pruttare för att våga.

#3 • Uppdaterat: 2013-02-05 11:51
Björn Sala

De 35 % som följer svenska lagar i Tjeckien och andra länder som har nollgräns, kan ju ligga lite pyrt till. Själv följer jag lokala lagar och seder åt båda håll och inte bara när det gäller alkohol.

#4 • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

Det är ju upp till var och en att följa de lokala lagarna, själv har jag dock aldrig förstått vitsen med att kombinera alkohol och bilkörning så antingen väljer jag det ena eller det andra, har som ambulansförare sett vad aldrig så lite sprit kan ställa till med.

Saken är ju den att man kan dricka en starköl ena dagen som inte känns av för att nästa gång bli påverkad av en öl.
Det beror alldeles på vilken kondition kroppen är i för stunden vid intagandet, så därför är det svårt att säga att man kan dricka si och så mycket utan att bli påverkad.
Farligast är de som i stort sett kan dricka hur mycket som helst utan att de tycker att de känner av det, det är oftast också de som tycker att gränserna är för lågt satta.

Men följer man debatten så tycks det att folk har mer överseende med att man tar sig några glas öl eller vin för att sedan sätta sig bakom ratten än om densamme pratar i mobiltelefon samtidigt som han/hon kör.

Kanske för att det senare syns medan alkoholen förblir osynlig tills olyckan är framme.

Eller så vill vi bryta oss ur det stela och tråkigt nordiska och anamma det kontinentala synsättet på alkohol och bilkörning.

#5 • Uppdaterat: 2013-02-05 13:11
saabnisse

Nej pre..lös, farligast är inte de som dricker mer, utan enligt polisen som jag var på ett möte med nyligen, är det de narkotikapåverkade som ökat med över 40% på ett år.

#6 • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

@saabnisse
Ja det är sant, om folk visste hur många av medtrafikanterna som är påverkade av narkotika eller starka receptbelagda mediciner så skulle de nog hellre stanna hemma...

#7 • Uppdaterat: 2013-02-05 13:53
Hackenbush

När jag är på semester och bilar, vill jag se mig omkring och det gör jag helst helt nykter så på dagtid under färd blir det ingen starkt alls utom kanske starkt kaffe. På kvällen däremot när man inte skall köra mer bil kan det bli en öl till middagen och kanske möjligtvis en whisky eller cognac till kaffet efter maten. Det är en skön avkoppling efter en dags körande.

#8 • Uppdaterat: 2013-02-05 14:17
Hackenbush

I Kongo, Etiopien, Togo, Dominikanska republiken, Angola, Komorerna och Laos skall man tydligen inte ge sig ut på vägarna alls för de har ingen gräns så de kan tydligen vara hur fulla som helst.

#9 • Uppdaterat: 2013-02-05 16:46
Len133

Inte nog med att vi följer svensk akohollag, vilket är positivt. Vi tror också att svenska regler för mobiltelefonanvändande gäller. Det får vi märka är fel genom att betala böter

#a • Uppdaterat: 2013-02-05 19:00
Focus

Månne de skötsamma flyr utomlands. Här hemma verkar det inte vara så noga.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.