Bild
Nästa artikel
Svenska Nevs bygger självkörande taxibilar
Svenska Nevs bygger självkörande taxibilar

Svenska Nevs bygger självkörande taxibilar

Nyheter

Elbilstillverkaren Nevs har inlett ett samarbete med AutoX, ett start up-företag inom självkörande bilar. Tillsammans ska de utveckla autonoma taxibilar.

Tidigare i år meddelade den svenska elbilstillverkaren Nevs att de skulle börja bygga elbilar åt det tyska start up-företaget Sono Motors. Ett samarbete som skulle leda till hundratals nya arbetstillfällen. Nu inleder också Nevs ett nytt samarbete, denna gång med start up-företaget AutoX som specialiserar sig på självkörande bilar. Tillsammans ska de utveckla en autonom taxibil.

Enligt ett pressmeddelande är man är redan igång med att utveckla bilen i Trollhättan. Tester av AutoX teknologier som integrerats i Nevs fordon kommer att starta redan under tredje kvartalet 2019. Planen är att den första storskaliga pilotflottan med självkörande taxibilar ska vara klara redan nästa år.

“Redan vid vårt första möte i Silicon Valley blev vi imponerade av vad AutoX hade åstadkommit inom självkörande bilar och hur mogna dessa teknologier var. Vi såg också en perfekt partner för att komma ut med våra produkter på marknaden", säger Stefan Tilk, Nevs koncernchef, i ett pressmedelande.

Diskutera: Vad tycker du om det nya sammarbetet?
Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
2019-07-12 12:07

Perfekt. Med detta tar vi bort ytterligare en kategori "enkla" jobb. Det blir så bra...

#2
2019-07-12 12:07

Vad skall alla taxichaufförer jobba med sedan då?
Man tycker att man är duktiga när man slår undan benen på en hel yrkeskår.

#3
2019-07-12 13:26

Jaha! Nu är vi där igen, den allmänna bilden av chaufförsjobbet är samma bild av chaufförsjobb i filmer. Det är inte så det fungerar i Sverige. I Sverige är taxi mestadels till för samhällsresor, endast i de tre största städerna går det möjligtvis att leva på privatkörning.
Alltså till samhällsresor som innefattar sjukresor, färdtjänst, skolskjuts, rullstolsbuss. Så behövs chauffören till mer än enbart hålla i en ratt, plus en av länstrafikbolagen kravställd utbildning gällande akuta, behjälpliga, rullstolssituationer. Så så enkelt är det inte längre.

Dessutom har vi den politiska synpunkten. Branschen har länge varit en utslussningskanal för arbetsförmedlingen med dess oändliga stöd (pengar) för arbete, därav mängden nysvenskar. Branschen är följaktligen helt förstörd ur ett ekonomiskt perspektiv. Dessutom vill man inte ha tillbaka dessa chaufförer i arbetslöshetsstatistiken, politikerna bävar.

#4
2019-07-12 13:54

Hjälper inte mycket när de flesta som dör är fulla, narkotikapåverkade, har somnat, utan körkort, andvänder inte bälte i en skruttbil.

#6
2019-07-12 15:04

Start up... Nja, lär gå åt pipan.

#7
2019-07-12 17:01

Nevs har väl inte levererat särskilt mycket i Trollhättan hittills annat än fromma förhoppningar. Det är nog mer en pusselbit i teknologiöverföringen till vårt nya herrefolk.

#8
2019-07-12 18:25

Snarare tekniköverföring till NEVS, i detta fall kommer teknologin från Kinesamerikaner.

#9
2019-07-12 18:43

Nevs? Mycket snack och för lite verkstad...

#10
2019-07-12 18:46

Mycket om Nevs just nu, häromdagen tillkännagavs att de skulle vara världens största elbilstillverkare med en årsproduktion om 5 miljoner bilarom tio år.
Än så länge har det varit mycket snack och lite verkstad!

#11
2019-07-12 20:59

Snygg är den i alla fall.

#12
2019-07-13 04:09

Blir ju fantastiskt. Finns så många ingejörer, doktorer och raketforskare inom taxibranschen. Äntligen kommer de loss så att välfärden räddas. För det var väl ingen politisk lögn, eller? Hmm?

Frågan är ju vad nästa lögn kommer bli när det väl brakar loss på riktgit. Självkörande teknik är väl knappast riktigt redo för live-körning ändå. Mitt i city? Bland folk? I rusning? Som taxi? Eh nä.

Men när transportbranschen transformeras dör Sverige. Finns inget för majoriteten att gå vidare till när folk inte längre behövs. RIP.

#13
2019-07-13 17:27

Nevs kommer med det ena pressmeddelandet efter det andra om alla sin storslagna framtidsplaner. Men hittills har de knappast producerat något överhuvudtaget. Stor i orden, men liten på jorden, Nevs går inte att ta på allvar längre...

#14
2019-07-15 07:49

Alla jag säger alla bifabrikanter har alltid haft något elektronikfel på vissa bilar vid något tillfälle, gäller det inte självkörande bilar sedan. Lägg ner!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.