Nästa artikel
Svenska bolag vill få Tesla att teckna kollektivavtal
Nyheter

Svenska bolag vill få Tesla att teckna kollektivavtal

Publicerad 2024-05-27 06:30
Försäkringsbolaget Folksam försöker samla stöd för ett nytt förslag om fackliga rättigheter hos elbilstillverkaren Tesla.

Flera företag som äger aktier i Tesla uppger nu att de nu ska försöka få elbilstillverkaren att ändra inställning kring fackliga rättigheter.

Det är Folksam som tillsammans med en grupp investerare och organisationer tagit fram ett nytt förslag där Teslas styrelse förbinder sig att inte blanda sig i om de anställda är fackligt anslutna eller inte och även förhandlar med fackförbunden. Nordea är en av de övriga ägarna som ställer sig bakom förslaget.

Förslaget om rätten till facklig organisering ska tas upp på Teslas årsstämma i juni. Sedan mer än ett halvår är Teslas svenska bolag i konflikt med fackförbundet IF Metall där flera medlemmar gått ut i strejk och som även följts av flera sympatiåtgärder.

– Det pågår just nu ett arbete för att samla ett så stort stöd som möjligt för förslaget bland ytterligare investerare, säger Emilie Westholm, chef för ansvarsfullt ägande på Folksamgruppen.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.