Nästa artikel
Teslas nya Superchargers kan stoppas av blockaden
Nyheter

Teslas nya Superchargers kan stoppas av blockaden

Publicerad 2024-04-05 10:17 (uppdaterad 2024-04-05 11:06)
Fackförbundens blockad mot att ansluta nya snabbladdare till elnätet blir svåra att runda, tror fackförbunden.

Trots strejken i Teslas verkstäder och sympatiåtgärder från flera fackförbund har Tesla Model Y varit Sveriges populäraste nya bil de senaste månaderna. Åtgärderna verkar inte ha påverkat försäljningen nämnvärt.

Men när Tesla nu vill bygga flera nya snabbladdare runt om i Sverige – bara i år är planen att öppna fler än 20 nya Superchargers – hoppas fackförbunden att deras sympatiåtgärder blir svåra att komma runt, skriver Dagens Arbete.

Fackförbunden Seko och Elektrikerförbundet har stoppat nyinstallation av laddstationer för Tesla. En lokal aktör äger ofta all infrastruktur i elnätet i ett visst område, och dessa aktörer har ofta kollektivavtal.

– Jag ser det som en omöjlighet att runda det här. Kollektivavtalstäckningen bland elnätsbolagen är hög. Många av bolagen ägs ju av kommunerna och där finns i regel kollektivavtal, säger Janne Halvarsson, gruppchef på Seko i Mellannorrland, till DA.

Å andra sidan finns också en anslutningsskyldighet för nätägarna så länge det inte finns ”särskilda skäl”. Om det omfattar strejk och sympatiåtgärder är oklart.

Tidigare i år kom uppgiften att bara omkring en tredjedel av de anställda på Tesla som kallades ut i strejk aktivt deltagit i konflikten.

Teslas svenska bolag TM Sweden AB hävdar att de har bättre förutsättningar för både företaget och sina anställda genom att inte teckna kollektivavtal. Enligt svensk lag får företag själva välja om de vill vara fackligt anslutna eller inte.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.