Nästa artikel
Facket vänder – Teslabilar får repareras tillfälligt
Nyheter

Facket vänder – Teslabilar får repareras tillfälligt

Publicerad 2024-02-14 12:30 (uppdaterad 2024-02-14 15:49)
IF Metall öppnar för att Teslabilar som fastnat på verkstad ska få repareras – men bara fram till sista april.

Konflikten mellan IF Metall och Teslas svenska bolag rullar vidare. Fackförbundet vill ha kollektivavtal, något som Tesla inte tecknat i något land.

Blockaden på skadeverkstäderna har bland annat inneburit att ofärdiga Teslabilar fastnat på verkstäderna och inte kunnat färdigställas, något som IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä kommenterade så här till Vi Bilägare:

– Vi tycker det är tråkigt och det skulle kunna lösas väldigt fort genom att teckna kollektivavtal.

Nu öppnar dock IF Metall för en tillfällig lösning som innebär att bilar som inte är körbara och som står hos olika skadeverkstäder – dock inte på Teslas egna verkstäder – får repareras mellan den 19 februari och 30 april. Det rapporterar Sveriges Radio.

– När det här fönstret är stängt kommer det vara väldigt besvärligt att få sin bil lagad så man får tänka sig för vilken bil man köper, säger Veli-Pekka Säikkälä till Ekot.

”Den här konflikten har pågått så länge nu och flera av bilarna vi pratar om nu har funnits på verkstäderna redan innan konflikten började”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä. Foto: Daniel Roos

I en intervju med Vi Bilägare säger han att detta främst kommer gynna Teslaägare som haft sin bil på verkstad länge och där det är ett försäkringsbolag eller kunden själv som betalar. Garantiärenden omfattas inte av lättnaden.

– Om någon skickar ett garantijobb till en verkstad som är i sympati får de inte röra den. Det här handlar också om bilar som inte är körbara, säger Veli-Pekka Säikkälä till Vi Bilägare.

Hur kommer det sig att ni ändrat inställning jämfört med hur ni resonerat tidigare?

– Den här konflikten har pågått så länge nu och flera av bilarna vi pratar om nu har funnits på verkstäderna redan innan konflikten började. Vi tycker de här människorna har drabbats oerhört hårt och det är besvärande att inte ha en bil att åka till jobbet med. Vi tänker också på verkstäderna som köpt delar för hundratusentals kronor men inte kan färdägställa bilarna. Tesla har vänt både sina anställda och bilägarna ryggen.

Veli-Pekka Säikkälä säger att konflikten kan dra ut ännu mer på tiden.

– Personer som ska köpa bil ska veta att detta kan ta lång tid. Köper man en Tesla kommer man även fortsättningsvis ha svårt att få den lagad.

I december gjorde ni en annan bedömning, vad är det som gjort att ni ändrat inställning?

– Då hade det här nyss påbörjats, nu har bilägarna fått vänta väldigt länge på sina bilar. Vi är inte lomhörda inom IF Metall och har taggarna utåt. Vi förstår situationen och vill därför lätta på detta.

Teslas svenska bolag TM Sweden AB hävdar att de skapar bättre förutsättningar för både företaget och sina anställda genom att inte teckna kollektivavtal. Enligt svensk lag får företag själva välja om de vill vara fackligt anslutna eller inte.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.