Nästa artikel
Mobilsurf i bil ett växande problem
Nyheter

Mobilsurf i bil ett växande problem

Publicerad 23 november 2012 (uppdaterad 26 november 2012)
Antalet förare som använder sin mobiltelefon till att surfa medan de kör bil ökar, visar en ny undersökning från ett försäkringsbolag.

Förare som skickar SMS och pratar i telefon när de kör har länge varit ett orosmoment. Nu finns nya trafikproblem som är relaterade till mobiltelefonanvändning.

Det amerikanska försäkringsbolaget State Farm har undersökt hur 1 000 amerikanska bilister förhåller sig till säkerheten när de kör bil. Resultatet visar att antalet förare som surfar på internet när de sitter bakom ratten har ökat dramatiskt under de senaste fyra åren.

Det är särskilt unga förare som surfar medan de kör. 29 procent av förarna som är mellan 18 och 29 år gamla använder internet när de sitter bakom ratten, jämfört med 21 procent totalt. Undersökningen visar att surfandet blir mindre och mindre vanligt allteftersom man går ner i åldrarna.

Lagar behövs
21 procent av förarna mellan 18 och 29 år rapporterar att de tittar på sociala medier medan de kör och 20 procent uppger att de uppdaterar sina statusar på sociala medier när de sitter i trafiken. Totalt använder nio procent av alla förare sociala medier när de kör bil.

– Mobilt internet innebär ytterligare ett distraktionsmoment som förare behöver undvika, säger Chris Mullen, som ansvarar för teknikforskning på State Farm. Medan myndigheterna med rätta arbetar för att minska på SMS:andet bakom ratten måste vi nu också tänka på den ökande användningen av mobilt internet medan man kör.

72 procent av de tillfrågade i undersökningen höll med om att lagar och regler behövs för att undvika mobiltelefonanvändningen bakom ratten. Bara 45 procent ställer sig mycket positivt till teknik som kan förhindra att mobiltelefonen används medan man kör.

Diskutera: Hur ser du på att surfandet bakom ratten ökar?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-11-23 14:43
Hackenbush

Det är vad jag sagt hela tiden, det behövs ett förbud för mobilfepplande i bilen. Det är rent ut sagt vansinnigt att sitta och surfa på internet medan man kör bil.

#2 • Uppdaterat: 2012-11-23 16:37
Oomkullrunkelig

Men vad i helvete surfar folk I BILEN för? Då har man ju för fan ingen hjärna alls och ska fråntas körkortet direkt.

#3 • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

Problemet är att dagens mobiler är så mycket mer än bara ett verktyg att ringa med.
Det går ju som bekant att spela spel, skicka sms, uppdatera Facebook, surfa på nätet, kolla mailen, ta kort osv. osv...

Jag tror att ett totalförbud för mobiler under körning behövs, nu kommer säkert en hel del att protestera emot detta och mena på att var och en ska använda sin mobil på ett ansvarsfullt sätt och staten inte ska blanda sig i det här men folk klarar bevisligen inte av det.

Ju fortare en lag kommer desto fler olyckor kan undvikas på grund av detta...

#4 • Uppdaterat: 2012-11-23 17:17
Mr Colt

Underbart,en amerikansk undersökning med bild på en engelsk förare i en svensk tidning,tidig fredagsöl?

#5 • Uppdaterat: 2012-11-23 18:03
martinwendel

Det är inte farligt att sms:a eller surfa medan man kör i Sverige. Det viktigaste är att man är nykterist samt att man kör så sakta som möjligt. Lagstiftning mot mobiler i trafiken behövs ju inte i Sverige enligt VTI.

Vad är det nu man säger i Tyskland: Die dumme Schweden!

#6 • Uppdaterat: 2012-11-23 18:09
S-E S

Detta får mig att tänka på en av de tävlande i Sveriges sämsta bilist i TV 4 för några år sedan.
Hon fick frågan: Vad är din styrka som bilförare?
Svaret var: Jag kan göra så många andra saker medan jag kör!
HALLELUJA.

#7 • Uppdaterat: 2012-11-23 21:33
FZR600R

Varför en lag? Det blir inte bättre, det finns tillräckligt med lagar men problemet är att man inte har resurser att se till så att de efterlevs och det gäller inte bara i trafiken. Sätt dit dom för vårdslöshet i trafik, den lagen finns redan och den är varken mer eller mindre svår att se till så den efterlevs än en ny lag.

I Sverige löser vi allt med förbud även om det inte har någon verklighetsförankring. Blir människor förkylda av att de blåser? Förbjud vinden etc.

#8 • Uppdaterat: 2012-11-23 22:30
c63

Bästa tiden på dagen är när man är på Motorvägen och kan kolla sina sms och skicka dito..
Det gäller bara att hålla lucka och kolla lite.
Men som sagt Sverige har ju världens sämsta förare som fokuserar enbart på nykterhet och hastighet... Mjau

#9 • Uppdaterat: 2012-11-24 00:59
Roy J

Det är illa nog att sitta med en telefon tryckt till örat. Att surfa är ju rena rama vansinnet!
Jag känner för ett totalt mobilförbud bakom ratten, men inser också att det lik förbannat inte blir fler kontroller för det. Och som jag skrivit tidigare, och nu FZR600R - lagen om vårdslöshet i trafik finns ju redan. Och den ska tillämpas vid all idioti bakom ratten - inte bara efter att det redan hänt en olycka.

c63, om du verkligen menar allvar så kan du ju fundera över varför trafikskolorna inte lägger landsvägskörning först när det tydligen är så säkert att man kan tillåta sig lite vad som helst.

#a • Uppdaterat: 2012-11-24 06:04
Peugo

Har man en bil med Googles robot så *måste* man ju surffa då man...eller rättare sagt Google kör bilen!? :D

Håller med om att lagen om vårdslöshet i trafiken borde räcka men kanske borde specificeras mera? Att en lag måste följas, fastän det inte finns tillräckligt med personal att kontrollera, borde självklart läras åt barnen av oss föräldrar = moralfråga. Jag kanske tillhör minoriteten då jag köper musik till mina barn och inte laddar ner dom (gjorde så förut själv men har ändrat mej)?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.