Nästa artikel
Strafftullar mot kinesiska bilar slår mot Cupra
Nyheter

Strafftullar mot kinesiska bilar slår mot Cupra

Publicerad 2024-05-31 08:42 (uppdaterad 2024-05-31 08:51)
Det kanske inte bara är kinesiska biltillverkare som drabbas om EU inför strafftullar. Även Cupra är i riskzonen – och nu kan produktionen behöva flyttas.

Cupras nya elbil Tavascan byggs i en fabrik Kina. Därmed kommer den drabbas hårt om EU beslutar sig för att införa de strafftullar på kinaproducerade elbilar som man hotat med.

Kinesiska elbilar kan beläggas med upp till 30 procent tullavgift. En åtgärd som representanter i EU-kommissionen kräver för att balansera den man menar orättvisa konkurrensen från Kina då tillverkare där anses få kraftiga stöd från regimen.

– Det var flera år sedan vi beslutade lägga produktionen av Tavascan i Kina. Då hade vi inga signaler om att något sånt här var på gång, säger Cécilia Taieb, kommunikationschef på Cupra till Vi Bilägare.

Cupras kommunikationschef Cécilia Taieb säger att produktionen av Tavascan eventuellt kan flyttas till ett annat land, men att något beslut ännu inte är taget.

Volkswagengruppen beslutade bygga Tavascan vid fabriken i Hefei eftersom det är en ny och modern anläggning mitt i det kinesiska elbilsklustret i provinsen Anhui.

– Att lägga produktionen i Kina var den effektivaste lösningen som VW-gruppens struktur ser ut.

Cécilia Taieb uppger att man nu undersöker möjligheten att flytta tillverkningen till någon annan av koncernens anläggningar men vet ännu inte om det är möjligt.

– Eventuella tullar kommer i alla fall inte påverka priset på Tavascan, säger hon.

Men i så fall kommer tullarna att påverka er vinst på modellen?

– Ja, så blir det förstås.

EU:s beslut om de nya tullarna på kinesiska elbilar skulle enligt obekräftade uppgifter komma redan den 5 juni, men enligt Reuters har beslutet skjutits upp.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (3)

  • 2024-06-01 13:55 gmogmo skrev: Självfallet…
  • 2024-06-01 11:03 Angående tullarna så…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.