Nästa artikel
Premiär för Cupra Tavascan: Här är nya elbilen
Nyheter

Premiär för Cupra Tavascan: Här är nya elbilen

Publicerad 24 april 2023
Den nya elbilsmodellen från Seats sportiga syskon Cupra heter Tavascan och lockar med design framför allt. Den kommer i två versioner.

Seats syskonmärke Cupra har visat upp en ny elbilsmodell i form av en coupésuv. Den blir märkets andra elbil efter Cupra Born som baseras på Volkswagen ID.3.

Med nya Cupra Tavascan är det i stället Volkswagen ID.5 GTX som utgör grunden. De båda modellerna bygger på samma plattform, men till skillnad från ID.5 ska Tavascan byggas i Kina.

Designmässigt vill Cupra att bilen ska uppfattas som sportig och den har triangulära designdetaljer i både fram- och bakljusen som sticker ut. Att det är design som ska locka köpare till Cupra och inte praktiska detaljer stod klart under presentationen.

– Det lanseras förnuftiga elbilar på marknaden idag så det räcker. Det är inte vad Cupra handlar om, säger företagets vd Wayne Griffiths.

”Det lanseras förnuftiga elbilar på marknaden idag så det räcker”

Cupra Tavascan är fyra centimeter längre än Volkswagen ID.5, men knappt två centimeter lägre. Bagageutrymmet sväljer 540 liter.

Cupra Tavascan kommer med bakhjulsdrift eller fyrhjulsdrift. Totalt ger drivlinan 286 eller 340 hk veroende på version (båda två har dock samma vridmoment på 545 Nm). Batteriet på 77 kWh ger en räckvidd på 52–55 mil enligt WLTP-körcykeln beroende på version, men det är än så länge en preliminär siffra.

Precis som nya Volkswagen ID.7 har Cupra Tavascan också en större pekskärm för infotainmentskärmen på 15 tum. Högsta snabbladdningseffekt är 135 kW vilket knappast är klassledande.

Den svenska prislappen för Cupra Tavascan är ännu inte fastställd.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (4)

  • 25 april 2023 motorcykelentusiasten skrev:…
  • 25 april 2023 gmogmo skrev: Tavascan -…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.