Nästa artikel
Stellantis om förbränningsförbud: ”Kan bli uppror”
Nyheter

Stellantis om förbränningsförbud: ”Kan bli uppror”

Publicerad 28 november 2023 (uppdaterad 28 november 2023)
Trots att Stellantis storsatsar på elbilar varnar koncernchefen Carlos Tavares för ”enorma” konsekvenser.

Jättekoncernen Stellantis storsatsar nu på elbilar i olika prisklasser, bland annat budgetmodellen Citroën ë-C3. Men trots det är Stellantis vd Carlos Tavares inte övertygad om att Europa är redo för eldrift.

– EU-kommissionen har valt en väldigt dyr strategi, nämligen e-mobilitet, som bara vissa kunder har råd med. Att genomföra den här strategin kommer ha enorma konsekvenser, varnar han i en intervju med Der Spiegel.

Trots Stellantis egen elbilssatsning vill Carlos Tavares hellre vara ”teknikneutral” – alltså sänka utsläppen från nya bilar på flera olika sätt, inte bara med batterieldrift.

”Alla som förhindrar folk från att använda sina bilar i fler och fler områden fråntar dem rätten till fri, individuell mobilitet”

Citroën och hela Stellantis-koncernen tror mycket på nya budgetelbilen ë-C3.

Carlos Tavares är samtidigt övertygad om att det kommer vara möjligt att bygga mindre dyra elbilar även i Europa – Citroën ë-C3 ska till exempel byggas i Slovakien. Men att förbjuda försäljning och körning med förbränningsbilar tror han egentligen inte på, trots att Stellantis tagit på sig att enbart sälja elbilar i Europa från 2030.

– Alla som förhindrar folk från att använda sina bilar i fler och fler områden, på grund av att de inte längre får köra förbränningsbilar och inte har råd med en elbil, fråntar dem rätten till fri, individuell mobilitet. Det finns risk för uppror i Frankrike, Portugal, Tyskland och fler länder.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (17)

  • 28 november 2023 Nu tänkte jag bara på…
  • 28 november 2023 bejje skrev:…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.