Bild
Nästa artikel
Nyheter

Snart ok för självkörande bilar

Publicerad 1 april 2016 (uppdaterad 1 april 2016)
Snart är lagstiftningen på plats för självkörande bilar i Sverige.
Ny lag som tillåter förarlösa bilar i trafiken föreslås träda i kraft 1 maj 2017.
En statlig utredning skyndar på införandet av självkörande bilar i Sverige. Därmed blir landet också attraktivt för den globala teknikutvecklingen. Volvo bedriver redan nu tester med förarlösa fordon på testbanor, men det har inte funnits några regler för allmänna vägar än.

– Möjligheten att kunna bedriva försöksverksamhet i riktig trafik är viktig för att kunna ta nästa steg i teknikutvecklingen och därmed främja innovation, konkurrenskraft och trafiksäkerhet, säger utredaren Jonas Bjelfvenstam. Han är generaldirektör på VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut) och lämnade igår över utredningen ”Vägen till självkörande fordon – försöksverksamhet” till infrastrukturminister Anna Johansson.

En omdiskuterad fråga är vem som bär ansvaret om en olycka sker. Enligt utredningens förslag ska det vara den som håller i testet som ansvarar om det händer en olycka när bilen körs i autonomt läge. Ett annat problem är den personliga integriteten. Eftersom de självkörande bilarna kontinuerligt registrerar omgivningen med bland annat kameror kommer människor i närheten att fotograferas och filmas. Lösningen på detta är att avidentifiera de som fastnar på bild. Det ska också finnas en ”svart låda” i varje självkörande bil, där man kan gå tillbaka och få en bild av eventuellt olycksförlopp.

Den nya lagen föreslås träda i kraft 1 maj 2017. Det blir i grevens tid för Volvo, som i projektet Drive Me ska sätta 100 självkörande bilar i Göteborgstrafiken nästa år.
 
Diskutera: Tror du att förarlösa bilar i trafiken blir verklighet nästa år?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2016-04-01 12:24
GDS

Ja detta kommer ingen kunna stoppa!
Är det för mycket begärt att få se en konsekvensanalys hur detta slår ekonomiskt?
Finns en risk att det kan gå ihop samhällsekonomiskt om antalet trafikolyckor kan minskas.
Det var de possitiva.
Då dessa självkörande "fordon" kommer kosta skjortan att äga men framför allt serva så de kommer att beställas som taxi. Alltså inget eget ägande. Inga bilägare. Vi bilägare tappar sitt existensberättigande. Både tidningen och vi själva.
Om det kommer inskränkningar för veteranbilar (tidsfråga, tyvärr) blir det nog till att emigrera...

#2 • 2016-04-01 12:27
VW Polo 2012

Varför är det ratt i bilen?

#3 • Uppdaterat: 2016-04-01 13:03
Hackenbush

Hoppas det dröjer innan staten förbjuder folk att gå själv.
Om ca 1 miljon år har vi inga armar eller ben. Det som inte används brukar ju tillbakabildas med tiden.
vi kommer däremot att ha en rejält häftig rumpa.

#4 • 2016-04-01 15:40
JOCA_1

Jag håller med GDS. Det går alldeles för snabbt och utan konsekvensanalyser, inte bara ekonomiska. Steget från att tillåta till att förbjuda bilägare att köra sina egna bilar är inte långt. Och i någon slags missriktad nollvision så kommer det att ske.

Att mobilzombies bakom ratten och på trottoarerna fullständigt skiter i alla andra och bara kliver ut i trafiken och kör som om bilarna redan var "självkörande" kommer att orsaka olyckor, är bara att ta för givet. Vem blir ansvarig då, utanför testverksamheten? Biltillverkaren? Skulle inte tro det.

#6 • 2016-04-01 15:50
Vidstige

Låter som ett aprilskämt. Att man kommer tillåta förarlösa fordon på allmän väg alltså.

#7 • 2016-04-01 15:51
Världens vackraste man

OM / NÄR det blir verklighet med självkörande fordon i större mängder kommer inga taxichaufförer, lastbilsförare, bussförare eller andra förare att behövas. Vad ska vi göra då? Skapa nya jobb och bekämpa arbetslösheten eller minska vår arbetstid och njuta av maskinerna som gör våra jobb?

#8 • 2016-04-01 16:44
bluearrow54

Detta kan ju inte vara nåt annat än ett aprilskämt.

#9 • 2016-04-01 19:55
saabnisse

Hacken har ju helt rätt, men det som kommer att försvinna först är ju huvudet, det behövs ju knappast och kommer att ersättas av ett enda stort sopnedkast!

#a • Uppdaterat: 2016-04-02 12:10
J.L

Känns som det är mång reaktionära krafter här på forumet. Man kan dra paralleller till när bilen kom för drygt hundra år sedan. Man kunde ju bli blind av farten, en man med röd varningsflagg var tvungen att gå framför fordonet för att varna för monstret. Att benen o armarna skulle tillbakabildas för att bilen kör sig själv är väl lika sannolikt som att människan skulle utveckla ett tredje ben för att stötta de allt större magarna på grund av fettmaepedimin. Är tämligen övertygad om att man globalt måste automatisera bilkörningen på grund av extrema kostnader för döda och skadade i trafiken. Att folk skulle bli mer korkade av självkörande bilar är nog inte riktigt sant heller. Det är väl lite som rökning att bilkörning är ett njutningsmedel för somliga. Reflektera på att om någon skulle vilja införa biltrafik med bensin/dieselfordon 2016 samt i kombination med att kunna mötas i en relativ hastighet på 180-200 km/h på samma körbana skulle det aldrig bli godkänt utan att införa säkerhetssystem, säkra drivmedel. Perspektiv ! Bilar blir lika upphetsande som tvättmaskiner och kylskåp, detta är utveckling och en stor strukturomvandling globalt.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.