Nästa artikel
Snart böter för trafikfarlig mobil i bil
Nyheter

Snart böter för trafikfarlig mobil i bil

Publicerad 29 november 2013
Första december skärps reglerna för hur man får använda mobiltelefonen samtidigt som man kör bil. Det här är vad som gäller.

 

Från och med den 1 december, alltså nu på söndag, blir det förbjudet för bilförare att använda mobiltelefon eller annan kommunikationsutrustning på ett trafikfarligt sätt.

Regeringen har beslutat att införa en ny paragraf i trafikförordningen:

"Vid färd på väg med ett motordrivet fordon får föraren ägna sig åt aktiviteter såsom användande av mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning endast om det inte inverkar menligt på framförandet av fordonet", lyder lagtexten.

Den som bryter mot regeln riskerar böter, vars storlek avgörs i en rättslig prövning.

Regelskärpningen innebär däremot inte att Sverige inför ett förbud mot användning av mobiltelefon eller annan teknisk utrustning. Om föraren använder telefonen, till exempel med handsfree, utan att körningen påverkas negativt är det fullt lagligt.

Formuleringen "inverkar menligt" i den nya paragrafen har dock vållat en hel del förvirring och debatt. Många har frågat sig: exakt vad är inte är tillåtet?

Den frågan försöker nu Transportstyrelsen och Rikspolisstyrelsen bringa klarhet i. Enligt Transportstyrelsen är sms-skivande, gps-knappande, filmtittande och användning av sociala medier exempel på saker som "inverkar menligt" på körningen.

– Det är viktigt att tänka på att allt som tar blick och tanke från trafiken, om det så bara rör sig om någon enstaka sekund, inverkar negativt på körningen. Man får använda kommunikationsutrustning, men bara när man kan göra det på ett trafiksäkert sätt, kommenterar Hans Yngve Berg, trafiksäkerhetsanalytiker på Transportstyrelsen.

Polisen har också tagit fram en film där Bengt Svensson, kommissarie och trafikansvarig på Rikspolisstyrelsen, ger råd till bilförare inför den nya lagen.

Klicka på videofönstret ovan för att se filmen.

Diskutera: Vad tycker du om den nya lagen?

Länkar

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2013-11-29 16:06
Prestigelös

En feg kompromiss...
Varför vågar de inte förbjuda mobilanvändning helt?

#2 • 2013-11-29 16:23
Hackenbush

Hur skall polisen kunna avgöra vad bilisten gjorde med telefonen?
Som jag ser det så kan man fortfarande feppla med telefonen hur mycket som helst om det inte orsakar en olycka för då blir det böter om polisen kan styrka att bilisten gjorde något otillåtet med telefonen.
Totalt verkningslös lag. Tror till och med att polisen inte kommer att bry sig för det blir för mycket gissningar med tillhörande pappersjobb.

#3 • 2013-11-29 16:31
1storstark

USA har förbud mot handhållen mobil. Tillåtet med handsfree. Jag såg på TV en polis som stoppade en bilist som hade handen mot örat, precis som ett mobilsamtal. Det visade sig att han hade handsfree i örat och höll fingret på den för att höra bättre, vilket var helt lagligt. Vad är då skillnaden? Den Svenska lagtexten är nog helt rätt i alla fall.

#4 • 2013-11-29 16:34
Bortom

@Hackenbush har rätt. Bevisbördan ligger hos polisen och hur ska de kunna bevisa att en olycka o.d.berodde just på mobilanvändning? De har ju ingen kamera i din bil... antaganden kommer nämligen inte att hålla i Tingsrätten, sen får vi några prejudicerande mål och vips är vi tillbaks på ruta nr. 1.

I Trafkförordningen (1998:1276)
2 kap. Bestämmelser för alla trafikanter
står ju redan så här:
1 § För att undvika trafikolyckor skall en trafikant iaktta den omsorg och varsamhet som krävs med hänsyn till omständigheterna. => med andra ord: varsamhet med saker som distraherar, typ en mobil.

#5 • 2013-11-29 16:59
Focus

Fullständigt meningslös lag, samma möjligheter att lagföra fanns ju tidigare (Vårdslöshet i trafik).

#6 • 2013-11-29 18:08
WallBo

Prestigelös kanske missar poängen att det gäller vid bilkörning
Skämt å sido, håller med de som insett att lagföring redan varit möjlig hela tiden. Beslutsunderlaget har med det här inte förändrats ett dugg.
Det hänger fortfarande på curage och ork hos den polisman som tar tag i det.
Varför tror ni fartkameror är så prioriterade, jo det är lättare att fatta beslut och polisen slipper stå ute i kylan. Poliser är vanliga människor.

#7 • 2013-11-29 19:10
lasse_jo

Menlös lag. Totalförbjud skiten för det har inte med bilkörning att göra.

#8 • 2013-11-29 22:04
hirsch

Ja för folk kommer såklart förstå att det inte är mobilen utan själva samtalet som är problemet. Alltså samma typ av samtal som det är fritt att ha med alla bilens passagerare. Detta är även redovisat av transportstyrelsen:

2. Är det riskfritt att prata i mobiltelefon om jag använder handsfree?
Nej, en förare som använder handsfree är i stort sett lika okoncentrerad som en förare som håller mobiltelefonen i handen. Reaktionstiden blir lika mycket längre och körningen lika ojämn som när man pratar i en handhållen telefon.

Så frågan är som sagt vad denna meningslösa lag ska göra för säkerheten? Nej, sanningen är att den som många andra lagar urholkar säkerheten eftersom ingen behöver ta något eget ansvar och glömmer tillslut bort att man själv är ansvarig för att det inte händer en olycka.
"Focus" sammanfattar det bra tycker jag, fullständigt meningslös lag. På flera sätt dessutom.
Så nu är det fritt fram att både sminka sig och äta mat när man kör, eftersom det ju faktiskt inte är olagligt till sak...Patetisk politik utan mening.

#9 • 2013-11-29 22:17
Onehp

Visst fanns det möjlighet att ingripa förr men "Vårdslöshet i trafik" kanske är lite att ta i i de flesta fall då det i princip betyder indragning av körkortet.

Då kan de vara bra om det finns ett steg under med "trafikfarligt användande av telefon" med böter så att polisen ändå har möjligheten att göra något i praktiken.

Då borde det bli ganska lätt att beivra detta då farligt användande oftast går ihop med andra mindre trafiköverträdelser...

#a • 2013-11-30 08:34
Hackenbush

hirsh du har inte förstått vitsen med handsfree. Med handsfree kan man använda båda händerna till sin körning vilket innebär att man kan hålla i ratten med en hand och använda den andra handen till förslagsvis att använda blinkers. Är det kanske anledningen till att så många inte använder blinkers idag att de styr med ena handen och håller mobilen i den andra?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.