Nästa artikel
Snålaste rutten i Google Maps ska spara pengar och miljö
Nyheter

Snålaste rutten i Google Maps ska spara pengar och miljö

Publicerad 7 september 2022 (uppdaterad 8 september 2022)
Google lanserar en ny funktion i Sverige som ska få bilförarna att välja en effektivare resväg. Det kan spara en hel del pengar.

Google har lanserat en funktion som hittar den effektivaste rutten till ett resmål. Den rullades ut i flera länder redan förra året men kommer nu även till Sverige.

Tanken är att den som använder Google Maps-appen för att navigera ska kunna spara pengar genom att sänka sin förbrukning med den ”snålaste” rutten. Den kan dock vara något långsammare än den snabbaste rutten. Funktionen ska dyka upp hos svenska Google Maps-användare under de kommande veckorna. Användaren kan också själv ange om bilen är bensin-, diesel-, eldriven eller en hybrid.

Vilken rutt som är bränslesnålast räknas ut med hjälp av flera parametrar, bland annat hur mycket föraren måste stanna och starta vid exempelvis korsningar och hur branta backarna är.

Ett snabbt test som Vi Bilägare gjort visar att den som vill åka mellan Strängnäs och Nyköping enligt Google kan spara 27 procent bränsle genom att välja ”ekorutten”. Det tar visserligen sex minuter längre, men resvägen är nio mil istället för tolv och bränslebesparingen blir drygt 38 kronor. Dessutom minskas koldioxidutsläppet med 4,5 kilo.

För den som åker längre eller på andra sträckor är det enligt Google inte ovanligt att kunna spara hundralappar genom att använda den snålaste rutten.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 8 september 2022 Intressant! Tyvärr är Google…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.