Bild
Nästa artikel
Nyheter

Lurade Googles karta – med fejkad bilkö

Publicerad 3 februari 2020
Det här experimentet lär oss alla en läxa: lita inte alltid på kartappen!

Många bilister använder Google Maps eller andra karttjänster för att hitta rätt och undvika bilköer. Men det är inte alltid systemen fungerar som de ska.

Konstnären Simon Weckert har lyckats "lura" Googles kartor med en bilkö som inte finns. Google Maps använder flera faktorer för att avgöra vilka vägar som ska vara tillfälligt rödmarkerade på grund av bilköer, men den viktigaste är att det finns många aktiva mobiltelefoner i området samtidigt, som rör sig långsamt. På så sätt ska bilister enkelt kunna se vilka vägar som är igenkorkade i realtid och välja en smartare rutt.

Genom att lägga 99 mobiltelefoner i en lekvagn och gå omkring med den på en helt tom gata har Simon Weckert fått Google Maps att tro att mängder av bilister sitter fast i bilkö precis där. Google Maps leder då om trafiken till en annan gata som i verkligheten har betydligt mer trafik.

Experimentet ska visa att bilister inte alltid ska lita till 100 procent på vad som visas i kartappen. Experimentet ger också upphov till några tankeställare: kan den som vill åka köfritt till jobbet på morgonen placera ut några gamla mobiltelefoner för att "lura" kartappen? Och kan någon med ont uppsåt leda om trafiken med samma knep?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2020-02-03 18:27
saabnisse

Fånigt experiment!
Typiskt för korkade konstnärer att försöka sig på att få uppmärksamhet genom att skapa osannolika situationer.

#2 • 2020-02-03 19:02
Klarsynt

Häftigt experiment. Men om man vill åka köfritt så måste man ju då först åka dit och placera sin vagn, hem igen för en kopp kaffe och en fralla och sedan åka köfritt. Men detta pekar ju helt klart på teknikens sårbarhet.

.

#3 • 2020-02-03 20:47
N-iklas

Självklart...

#4 • 2020-02-04 00:16
Bo Håkansson

Mannen måste ha sysselsättningsproblem. Kanske vill bli hedersmedlem i 99mac....

#5 • 2020-02-04 10:03
Carl Trefalt

Lite onödigt experiment.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.