Nästa artikel
Skodas elbilsplaner: Ny kombi och flera suvar på gång
Nyheter

Skodas elbilsplaner: Ny kombi och flera suvar på gång

Publicerad 26 april 2023 (uppdaterad 26 april 2023)
Skoda ska lansera en eldriven kombibil i samma storleksklass som Octavia inom två år. Dessutom kommer flera suv-modeller i olika storlekar.

Skoda satsar på elbilar och ska presentera flera modellnyheter de kommande åren. 2026 ska det finnas sex eldrivna Skodamodeller i utbudet.

– Då ska våra batterieldrivna modeller täcka alla bilsegment som är relevanta för våra kunder, säger försäljnings- och marknadschefen Martin Jahn.

Än så länge finns bara designskisser på de nya modellerna och fler detaljer följer senare.

Mest intressant för svenska köpare är kanske en eldriven kombi som ska lanseras 2026. Den blir 4,7 meter lång – ungefär som dagens Skoda Octavia Combi – och kan eventuellt dela teknik med nya Volkswagen ID.7 som även den kommer i kombiutförande.

För den som behöver mer utrymme kommer en stor suv som ännu inte fått något namn. Den blir omkring 4,9 meter lång – något kortare än Volvo XC90 och EX90 – och kommer 2026. Det här blir en konkurrent till bland andra Kia EV9 och modellen har redan visats upp i konceptform.

Plats för upp till sju personer blir tillval och modellen ska ersätta dagens Skoda Kodiaq.

I den lite mindre storleksklassen kommer en eldriven kompaktsuv som döps till Skoda Elroq. Den mäter 4,5 meter på längden och blir därmed något längre än Volvo XC40. 

Skoda Elroq blir i praktiken en ersättare till dagens Karoq. Modellen beskrivs som rymlig och praktisk.

Skoda ska även lansera en ännu mindre elsuv, 4,1 meter lång, som ännu inte fått något namn. Den hamnar i samma storleksklass som Volkswagen T-Cross och ska säljas för omkring 25 000 euro.

Modellen förväntas bli en Skodaversion av Volkswagen ID.2 All och får därmed framhjulsdrift. I praktiken blir instegssuven en högbyggd ersättare till Skoda Fabia.

Vid sidan av alla nyheter ska Skoda också uppdatera dagens Enyaq och Enyaq Coupé. Skoda beskriver ansiktslyftet som ”betydande” med ett nytt designspråk, men modellerna förväntas också få flera tekniska uppdateringar som exempelvis högre snabbladdningseffekt. Premiär blir 2025.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (23)

  • 7 maj 2023 Du menar att detta är den…
  • 7 maj 2023 Snälla skriv inte Tesla här…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.