Nästa artikel
Premiär för Kia EV9 – som utmanar Volvo EX90
Nyheter

Premiär för Kia EV9 – som utmanar Volvo EX90

Publicerad 14 mars 2023
Volvo EX90 har precis fått en tuff konkurrent i form av Kias nya sjusitsiga suv-modell med eldrift.

Redan i november 2021 visade Kia upp konceptbilen EV9 som blir en stor suv-modell med eldrift. Nu är det premiärdags, men det dröjer till slutet av mars innan alla tekniska specifikationer släpps.

Kia EV9 blir alltså märkets klart största elbilsmodell och en direkt konkurrent till bland andra Volvo EX90. Designen är kantig men beskrivs underligt nog av Kia som ”slank”.

Kia EV9 har två 12,3-tumsskärmar som, enligt tillverkaren, ska ”säkerställa att antalet fysiska knappar hålls till ett minimum”.
 

Designen är extremt kantig.

Den tekniska grunden för Kia EV9 är precis som för den mindre elbilsmodellen EV6 en plattform som heter E-GMP. Den har bland annat stöd för 800-voltsteknik och snabb laddning, men de exakta siffrorna för bland annat laddeffekt och räckvidd dröjer alltså.

En detalj som skiljer ut Kia EV9 jämfört med många mindre elsuvar är att den får tre stolsrader med plats för upp till sju personer. Långt axelavstånd, låg fönsterlinje och platt golv ska ge bättre innerutrymmen. Medan bilen laddas kan personer på första och andra stolsraden fälla ned sina säten i en särskild ”lounge-position”, och stolarna på mittenraden kan roteras 180 grader.

Tekniska data och svenska priser är inte officiella.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (16)

  • 16 mars 2023 Fronten på Volvo EX90 är…
  • 16 mars 2023 I en enkät som AMS gjort är…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.