Nästa artikel
Skattechock för svensk biogas efter EU-dom
Nyheter

Skattechock för svensk biogas efter EU-dom

Publicerad 7 mars 2023 (uppdaterad 7 mars 2023)
Regeringen överklagade inte EU:s dom – nu kan svenska företag som satsat på biogas tvingas betala miljoner i ökade skatter.

Svensk biogas har länge varit skattefri, tack vare ett undantag från EU:s regelverk. Men efter att en dom i EU-domstolen nu vunnit laga kraft väntar en skattechock för de svenska företag som producerar eller förbrukar gasen.

Enligt Skatteverket rör det sig om 1,5 miljarder kronor per år i skattelättnader som nu försvinner, fördelat på 700 svenska företag. Skatteverket uppger till TT att de från och med i dag, tisdag, inte längre kommer att godkänna några avdrag eller återbetalningar för biogas.

– Det är ett hårt slag för de företag som har satsat på biogas, säger Susanne Karlsson, biträdande samhällspolitisk chef på Transportföretagen, till TT.

Kan kosta företag miljoner

Kostnadsökningen för ett åkeri kan bli så mycket som tio kronor per mil, vilket för många företag kan innebära miljontals kronor i ökade kostnader varje år.

Bakgrunden är att det tyska biogasföretaget Landwärme sommaren 2020 överklagade EU:s beslut om att godkänna skattebefrielse för svensk fordonsgas, med hänvisning till att detta skulle påverka konkurrensen och skapa en orättvis marknad. 

Den 21 januari i år gav EU-domstolen Landwärme rätt, trots att både EU-kommissionen och den svenska regeringen ville att undantaget skulle vara kvar.

Ska utredas

Eftersom Sveriges regering valde att inte överklaga domen har den nu vunnit laga kraft. Det innebär att det utöver de indragna skattelättnaderna också kan bli aktuellt för Skatteverket att kräva tillbaka de tre miljarder kronor i statsstöd som har betalats ut sedan 2020.

Sveriges finansminister Elisabeth Svantesson (M) skriver i en kommentar till TT att regeringen letar efter en lösning och att de jobbar med EU-kommissionen för att ”så snabbt som möjligt uppnå fortsatt skattebefrielse med så stor rättssäkerhet för branschens aktörer som möjligt”.

I stället för att överklaga domen har regeringen skickat ett brev till kommissionen där de påpekar att det statliga stödet för biogas har stor betydelse för klimatet energiomställningen och industrin.

EU-kommissionen kommer nu att inleda en formell granskning av stödet och därefter fatta ett nytt beslut. Det är oklart hur lång tid det kommer att ta innan skattebefrielsen eventuellt blir godkänd ingen.

Tillverkas av kompost och bajs

Biogas är, till skillnad från fossil naturgas, ett förnybart bränsle. Det framställs genom rötning av exempelvis matavfall eller slam från reningsverk, eller genom förgasning av restprodukter från skogsbruket.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (10)

  • 9 mars 2023 John, helt riktigt finns…
  • 9 mars 2023 Vissa beslut, som detta är…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.