Nästa artikel
Stora skillnader i gaspris: ”Lite av en chock”
Nyheter

Stora skillnader i gaspris: ”Lite av en chock”

Publicerad 2023-01-20 08:54 (uppdaterad 2023-01-20 09:07)
Priset för att tanka en biogasbil fortsätter skena – och det är stora skillnader mellan olika regioner.

Att välja en biogasbil kan vara lika klimatsmart som en elbil, har flera undersökningar visat. Men när gaspriserna skenar blir det inte alls ett lika ekonomiskt val som tidigare.

Bara det senaste året har Lunds kommun tvingats betala 2,7 miljoner kronor mer för att tanka biogas i kommunens bilar än året innan, skriver SVT.

– Det har varit lite av en chock. Det känns inte bra att skattebetalare finansierar det men just nu är det svårt att hitta andra fordon på grund av leveranssvårigheter, säger Mikael K Nilsson, fordonsansvarig i regionen, till SVT Nyheter Skåne.

Stora skillnader

Prisexempel inhämtade 2023-01-20 med utgångspunkt i inrapporterade priser från gasbilsägare.

  • Svensk Biogas Linköping: 23,49 kr/kg
  • Småländska Bränslen Tranås: 25,95 kr/kg
  • OrangeGas Färjestaden: 37,95 kr/kg
  • OG Clean Fuels Varberg: 39,24 kr/kg

Göteborg och Skåne är uppkopplade mot det europeiska gasnätet vilket i vissa fall kan ge 70 procent högre pris än med ett lokalt gasnät, som finns i exempelvis Småland. Där produceras gasen av gödsel och matavfall.

Engagerade gasbilsägare har nu skapat en Facebookgrupp där de rapporterar in aktuella gaspriser. Dessa visas sedan på en Googlekarta där en röd ikon indikerar att jämförpriset är högre än för bensin. Hela södra och västra Sverige är i nuläget fullproppad med röda ikoner.

Vi Bilägare har tidigare rapporterat om hur gaspriserna rusat i höjden de senaste månaderna. Circle K höjde gaspriset med över 40 procent i oktober och vissa gasbilsägare har rapporterat in priser på upp till 75 kr/kg. Det motsvarar ett bensinpris på 50 kr/l.

Oro kring framtida priser
  • En ny EU-dom kan stoppa den svenska skattebefrielsen av biogas.
  • Det skulle i så fall innebära kraftigt höjda priser eller att det behövs en fördjupad så kallad statsstödsprövning, enligt Energiföretagen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 2023-01-24 23:47 Biogasbil? Märklig…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.