Nästa artikel
Seat gör Cupra till eget märke
Nyheter

Seat gör Cupra till eget märke

Publicerad 1 februari 2018 (uppdaterad 1 februari 2018)
Den sportigare linjen bryts ut till självständigt varumärke och de första Cupra-modellerna visas upp i mars.
Vi har tidigare berättat om Volvo som knoppat av sin trimavdelning Polestar till ett eget varumärke med fokus på sportiga, elektrifierade bilar. Nu gör Seat ett liknande drag när de omvandlar prestandalinjen Cupra till ett eget märke. En ny logotyp har bildats men vi får vänta till bilsalongen Genève i början av mars innan de första bilarna introduceras.  

Diskutera: Vad tycker du om Seats strategi att göra Cupra till eget märke?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2018-02-01 09:30
L. Mäkinen

Enda anledningen att göra det är väl att slå ihjäl SEAT som märke. Mängden varumärken i koncernen är knappast för liten och att differentiera dem blir allt svårare.

#2 • Uppdaterat: 2018-02-01 18:50
Tvärnit

Ja det är som att såga av den gren som man själv sitter på.
SEAT= Cupra = SEAT, när jag tänker Seat så ser jag alltid en Cupra framför mig.

#3 • Uppdaterat: 2018-02-01 20:06
Carl Johansson1

Seat gör fina bilar men förknippar dom inte med CUPRA så pass att det ska vara värt att knoppa av såvida dom inte har tänkt att vara värst inom VAG..... Eller så har jag missat något. CUPRA, R, RS, GTI, GT, S,.. många koncernkusiner finns det.

#4 • Uppdaterat: 2018-02-01 20:30
Axa

Tittar man på dagens Cupra så är det en hel del skillnader i teknik jämfört med standard Seat. Bara grunddesignen som är gemensam. Att dem vill knoppa av är nog ett sätt att ha möjlighet till att sätta egen prägel på designen.
Cupra är nog mer poppis i andra delar av EU än här hemma. Iallafall om man kikar på nätet.

Inom VAG så står sig Cupra ganska väl prestandamässigt sett mot motsvarande från tex VW och utifrån prestanda per krona.
Visst kan det vara förvirrande med alla beteckningar...

#5 • Uppdaterat: 2018-02-01 22:12
Reverend Benny

Kanske är lite konservativ men har svårt för när ett märke måste göra ett nytt märke. Känns lite som man överskattar sin egen betydelse.
Detta känns lite som Citroen och deras DS satsning.

#6 • Uppdaterat: 2018-02-02 08:46
Jarl Karlsson

VAG samma bilar men sju olika märken. Orka.

#7 • Uppdaterat: 2018-02-02 09:12
Reverend Benny

Jarl Karlsson samma troll men sju olika namn. Orka.

#8 • Uppdaterat: 2018-02-02 10:33
Roger Skagerström1

Har branschen helt tappat konceptet med att finmodellerna ska ge stjärnglans åt det vanliga märket och därmed höja statusen för det? Utan Corvette är Chevrolet historiskt sett mest en tillverkare av skit. Utan Volvonamnet är Polestar mest anonymt. Utan Cupra blir Seat mest en tillverkare av små skruttbilar. Imagemässigt alltså. Man tappar ju hela synergieffekten när man knoppar av märken sådär. Och som påpekats - behöver verkligen VAG ett märke till? Vad härnäst? Ska GTI bli ett eget märke? RS?

#9 • Uppdaterat: 2018-02-02 18:52
Axa

Roger
Jo, man kan undra vad det blir av Seat efter avknoppningen.
Jag gissar att Cupra har en egen utvecklingsavdelning och som jag skrev tidigare kanske avknoppningen är ett sätt att sätta sin egen prägel på designen. Det kan ju även vara så att de har en ambition att tydliggöra sin riktning mot prestandabilar. Ska iallafall bli spännande se ifall de lyckas och vad det blir för modeller.

#a • Uppdaterat: 2018-02-03 11:43
Reverend Benny

Om jag inte missminner mig så hade Seat en egen liten sportavdelning för många år sedan där vissa modeller passerade.
Det var inte Cupra modellerna utan t.ex. de som t.ex. fick heta Cupra R (Ibiza MK2) och tror även det fanns någon Leon MK1 som fick suffixet R efter Cupra.
Vet dock inte hur det ser ut idag.
Hoppas inte satsningen blir på bekostnad av Seat's vanliga modeller då dom nu för första gången på många år har vind i seglen och säljer bra, även på svåra marknader som här i Sverige.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.