Nästa artikel
Seat Alhambra 4WD – rapport från provkörningen
Direktrapport

Seat Alhambra 4WD – rapport från provkörningen

Publicerad 16 juni 2011 (uppdaterad 17 juni 2011)
Vill du ha en fyrhjulsdriven minibuss? Seat Alhambra 4WD är ett av få alternativ. Vi rapporterar från provkörningen.

Vi Bilägares Christian Ellmark befinner sig nu i Barcelona för att stifta bekantskap med nya Seat Alhambra 4WD.

– Förra året lanserades nya Seat Alhambra och nu kommer den med fyrhjulsdrift. En haldexkoppling av fjärde generationen, säger Christian Ellmark.

– Men utanpå finns det ingenting som talar om att den är fyrhjulsdriven. Inga dekaler.

Hur är den att köra?
– Den skiljer sig inte så mycket från den tvåhjulsdrivna modellen. Jag har kört dieselmotorn på 2,0 liter på 140 hästar och den känns ganska seg för den här tunga bilen. På låga varv känns den trött, man undrar hur det går med en tung husvagn efter bilen.

Hur är fyrhjulsdriften?
– Jag har kört på grusvägar och provat fyrhjulsdriftsystemet i en backe. Och man märker att bakhjulen griper in. Men det är inte någon terrängbil, markfrigången är samma som i den tvåhjulsdrivna versionen. På ett ställe skrapade underredet faktiskt i.

Vilka är konkurrenterna?
– Seat Alhambra och syskonbilen Volkswagen Sharan är faktiskt ensamma om att kombinera fyrhjulsdrift i MPV-klassen. Men bilen kan också vara intressant för kunder som tittar på suvar som Hyundai Santa Fe eller Mitsubishi Outlander.

När kommer den till Sverige?
– Man kan köpa den redan nu. Men Seat har långa leveranstider, i värsta fall får man den som julklapp om man beställer i dag. Bilen har sålt lite över förväntan i Europa, kapaciteten är inte utbyggd och Sverige är inte högsta prioritet.

– Priset blir 296 900 kronor för tvålitersdieseln. Vill man ha den sjusitsiga varianten får man lägga till 7 100 kronor.

Läs provkörningen av Seat Alhambra 4WD i ett senare nummer av Vi Bilägare.
 
Diskutera: Vad tycker du om Seat Alhambra 4WD?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2011-06-18 12:22
Kalas (ej verifierad)

Denna bil ser faktiskt väldigt trevlig ut inte minst förarmiljön. Att Spanska Seat ingår i VW koncernen kommer att bidra till en högre kvalitet än de hade tidigare. Kan vara ett bra alternativ till VW Sharon även om prisdifferensen borde varit större till Seat´s fördel för att bli en allvarlig konkurrent

#2 • Uppdaterat: 2011-06-18 22:58
Raymond K (ej verifierad)

Den ser trevlig ut, men Seat...hmm jag vet inte.
Kanske bättre kvalitet nu under Vw koncernen.

#3 • Uppdaterat: 2011-06-19 08:52
Peugo

VW (skrev först faktiskt WC i misstag) koncernens "kvalitet" har inte synts till på länge eller har det kommit ny info gällande den punkten? Polarna ger nuförtiden råd typ "Köp en VAG bara som ny och sälj den före garantitiden tar slut".

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.