Nästa artikel
Rosttest: Seat Alhambra (2012)
Rost

Rosttest: Seat Alhambra (2012)

Publicerad 28 september 2012 (uppdaterad 28 november 2016)

Behandlingen är bra, men inte utan brister. Något vax finns inte i huv eller baklucka, däremot i dörrarna. Ett frågetecken för dräneringen i bakluckan och skjutdörrarna. Det saknas synliga dräneringshål.

Skärmkanterna bak är vikta så de står emot rost men innerskärmarna av filt drar åt sig fukt och väglort. Framför framdörrarna är ett hålrum fyllt av skumgummi som på testbilen dröp av saltvatten. Underredet täcks av plastsköldar och under dessa kan våt smuts lagras.

En del skarvar är dåligt tätade, men tröskellådans skarv är däremot ordentligt förseglad. Rostfri bakre ljuddämpare och framvagn av aluminium höjer rostbetyget till en fyra.

Bilen är besiktad av Rostskyddsmetoder AB.

Rostskyddsgaranti: 12 år

Testinformation

Modeller i det här testet:

Seat Alhambra.
Betyg rost: 4 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.