Nästa artikel
Saab köper tid med rekonstruktion
Nyheter

Saab köper tid med rekonstruktion

Publicerad 7 september 2011 (uppdaterad 8 september 2011)
På onsdagen kom beskedet. Under hot om konkurs ansöker Saab nu på förmiddagen om rekonstruktion vid Vänersborgs tingsrätt.

Strax för klockan nio på onsdagen meddelade moderbolaget Swedish Automobile att Saab ansöker om rekonstruktion. En ansökan har nu lämnats till Vänersborgs tingsrätt.

Om ansökan beviljas kommer statens lönegaranti träda i kraft, kronofogdens utmätningar stoppas och det direkta hoten om konkurs undanröjas. Enligt Swedish Automobile kan den försenade augustilönen betalas ut inom kort, om ansökan får grönt ljus.

I ett pressmeddelande skriver Swedish Automobile att en rekonstruktion säkrar stabilitet på kort sikt och fungerar som en brygga innan färska pengar anländer från kinesiska Pang Da och Youngman. Kinesiska myndigheter har ännu inte godkänt företagens satsning i Saab.

– Vi har dragit slutsatsen att en rekonstruktion ger oss nödvändig tid, skydd och stabilitet så att löner kan betalas ut, kortsiktig finansiering erhållas och en ordnad återstart av produktionen förberedas, säger Victor Muller, ordförande och vd för Saab, i en kommentar.

"Innebär tuffa beslut"
Förutom Saab Automobile omfattar rekonstruktionen även dotterbolagen Saab Automobile Powertrain och Saab Automobile Tools. Ansökan till tingsrätten innehåller en plan för att bli en livskraftig biltillverkare. Inom tre veckor ska planen presenteras.

Som rekonstruktör föreslås Guy Lofalk, samme advokat som fick uppdraget när Saab genomförde sin senaste rekonstruktion, 2009, när dåvarande ägaren General Motors befann sig i djup kris. Rekonstruktören kommer att arbeta med Saabs ledning under, till att börja med, tre månader. Under den tiden skyddas Saab från konkurs.

Victor Muller menar att rekonstruktion innebär flera tuffa frågor och beslut, men att Saab kommer att komma ut starkare från den här processen. Han vill också uttrycka tacksamhet gentemot alla inblandade.

– Jag förstår att vi har testat deras tålamod, men det har varit glädjande att se hur våra anställda, återförsäljare, leverantörer och delägare stått bredvid oss under den här tuffa perioden. Jag ser fram emot att bygga vidare på de här relationerna och tillsammans bygga en ljusare framtid för Saab, säger Victor Muller.

Swedish Automobile skriver vidare att Saab med sina samarbeten med Pang Da och Youngman har bra position för att bli en stark tillverkare av premiumbilar.

De anställda på Saab kallades i dag till fabriken i Trollhättan för att få information. Produktionslinan har inte rullat på fem månader. Vid 14-tiden på torsdagen väntas Vänersborgs tingsrätt lämna besked om rekonstruktionen beviljas eller ej.

Diskutera: Vad tycker du om beskedet från Saab?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2011-09-07 09:26
saabnisse

Men kommer Saab att få det?
Det är absolut inte säkert att tingsrätten kommer att gå med på det här.

Och hur blir det nu för de som sitter i rävsaxen och lånat ut pengar till löner i snart ett halvt år?
Ok, det är deras problem, men om vi antar att de är kineser har de säkert räknat med det här läget och försett sig med tillräcklig säkerhet.
De måste nog också se till att skjuta till ännu mer pengar för att inte förlora allt.

Kan det vara så att VM bara försöker vinna ytterligare lite tid?

#2 • Uppdaterat: 2011-09-07 09:26
LC4ever

Var väl ganska väntat.
OM det går igenom, vilket jag hoppas att det inte gör, så måste staten gå in med lönegaranti till de anställda.
Jag hoppas att tingsrätten inser att detta är fel och avslår rekonstruktionsansökan.

#3 • Uppdaterat: 2011-09-07 09:40
Simon no1

Jag hoppas med tyvärr att tingsrätten avslår ansökan, de har väl inte ens betalt tillbaks pengarna för de löner vi skattebetalare fick lägga ut i lönegaranti förra gången, och nu vill de smita undan igen.....!

Nej det är dags att avsluta denna såpan nu.....!

#4 • Uppdaterat: 2011-09-07 09:44
amoC

Lönegarantin betalas ju ut oavsett om det blir rekonstruktion eller konkurs, så ur det avseendet är det ingen skillnad. Oerhört trist alltihop, hursomhelst.

#5 • Uppdaterat: 2011-09-07 13:16
1 Tysken (ej verifierad)

Av balansräkningen för juni 2011 framgår att de totala, kortfristiga, skulderna uppgår till hela 6,9 miljarder kronor.
Av dessa är 2,3 miljarder leverantörsskulder och 1,7 miljarder skulder till koncernföretag.
Utöver det hade man i juni 2011 långfristiga skulder på 2,6 miljarder.
Totalt finns omkring 1 600 fordringsägare enligt ansökan. Där finns, utöver leverantörer bland annat stora statliga fordringsägare som Riksgälden och Länsstyrelsen med.

Ser ut som SAAB:s saga är på väg mot ett slut

#6 • Uppdaterat: 2011-09-07 14:16
Gunnar 44

Hur var det förra gången? Var det inte så, att de företag som hade fordringar hos Saab för levererade produkter, fick sina fordringar nedskrivna? Om det förhåller sig på samma sätt nu, är då leverantörerna villiga att skriva ner även de nya fordringarna? Manga av de leverantörer Saab har, står ju inför konkurshot även de, en del har t.o.m skattaskulder.
Om jag förstått saken rätt och inte kommer ihåg fel, så gick ju fordringsägarna med på att skriva ner skulderna med upp till 70% förra gången det begav sig.

#7 • Uppdaterat: 2011-09-07 17:42
saabnisse

@Gunnar, det är nya ägare den här gången. men det finns nog inget som säger att det blir lättare med en rekonstruktion nu.
Även de gamla ägarna, GM, har ju krav den här gången.

Men jag har ju alltid trott på Saab, så varför skulle jag ge upp nu?
Det är aldrig så nära till ljuset som när det är som mörkast!

#8 • Uppdaterat: 2011-09-07 20:07
Jarl Andersson (ej verifierad)

Saab är åndå kört, dumt av banken om de får hjälp. Varför hjälpa detta från start pajjasföretag? Men Saab kommer att få detta beviljat och överleva som vanligt.

#9 • Uppdaterat: 2011-09-07 21:54
Hundter

En rekonstruktion är absolut det sämsta som kan hända!!! Har inte fungerat tidigare och kommer inte att fungera nu heller! Lägger bara hinder i vägen för eventuella aktörer!
En konkurs är det enda raka och det är förvånandsvärt att kunniga bankmän och ekonomer inte förordar detta förfarande!
Personalen kommer ändå att få ut sina löner genom skattemedel, den sk.k. lönegarantin! Muller är inte trovärdig i sina argument! Men glöm inte bort att styrelsen för länge sedan vid länge sedan borde ha slängt in handduken och är personligt ansvariga vid en konkurs! Jag gissar att de flesta medel är överskrivna för länge sedan till närstående! Så... konkurs är det enfa raka!

#a • Uppdaterat: 2011-09-07 22:32
ingjoh

Om tingsrätten i Vänersborg beviljar denna rekonstruktion så begår dom ett lagbrott och går emot svensk lag. Denna ansökan skulle behandlas av en ojävig rättsinstans

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.