Nästa artikel
Saab gör comeback på racingbanan
Nyheter

Saab gör comeback på racingbanan

Publicerad 14 mars 2012 (uppdaterad 14 mars 2012)
Saab må ha gått under som biltillverkare, men det hindrar inte fyra Saab 9-3 från att tävla i nystartade banracingserien TTA.

Saab utmanar BMW, Citroën och Volvo i TTA, den så kallade Elitserien i Racing. Stallen Flash Engineering och Team Tidö ställer fyra Saab 9-3 på startlinjen.

De nyutvecklade bilarna kommer att rattas av Mattias Andersson, Jan ”Flash” Nilsson, Linus Ohlsson och ytterligare en förare som ännu inte presenterats.

– Jag har längtat i 40 år efter att få se fighten mellan Saab och Volvo på racingbanan. I sommar händer det äntligen och min största dröm är att alla Saab-fans i Sverige åker till TTA-tävlingarna och hejar fram oss, säger Jan ”Flash” Nilsson i en kommentar.

– Jag fick en riktigt wow-känsla när jag såg Saaben i TTA-utförande första gången. Det ska bli så kul att tävla med ett svenskt märke och framförallt att plocka upp den klassiska Saab mot Volvo-fighten som funnits sedan man var liten. Jag ser definitivt fram emot den kommande säsongen, om möjligt ännu mer nu, säger Mattias Andersson.

Satsningen stöds bland annat av Saabs återförsäljarförening och reservdelsbolaget Saab Parts, där Thomas Sundström är direktör för den svenska eftermarknaden.

– Vi tycker detta är en fantastisk satsning och det är väldigt roligt att Flash Engineering och Team Tidö lyfter fram Saab som bil med denna hyllning. Det ger också oss en bra möjlighet att visa att vi lever och tar hand om Saab-bilar på 160 auktoriserade verkstäder runt om i landet, säger han.

TTA-säsongen inleds på Karlskoga Motorstadion, 11-12 maj.

Diskutera: Vad tycker du om Saab 9-3 som TTA-bil?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-03-14 11:37
Uno Lööw (ej verifierad)

Snygg!!!!!!!!!!! Och bra älgskydd på dessa gör att de passar bra.

#2 • Uppdaterat: 2012-03-14 11:44
Simon no1

Brutalt snygg design, men hoppas de samlat på sig delar så de klarar en hel säsong med dessa bilar...:) Lite märkligt att satsningen sponsras av Saab Parts som idag ägs av staten, det innebär att våra skattepengar idag sponsrar bilracing....?

#3 • Uppdaterat: 2012-03-14 12:14
olofmalmlof

Notera. Detta är en Fransk Solution F bil med Nissanmotor. Alla bilar i den nya serien är lika och det är sedan en plastkaross på som skall föreställa ett märke. Den nya serien kommer inte att attrahera "riktiga" bilmärken och därför fick väl Flash "ta till" SAAB. Bara ett spel för "gallerierna" och även om förarna kan få kul och det är nyhetens behag 2012 är TTA dömt att misslyckas på sikt. Det finns standardvagnsreglementen i Europa som nu lockar till sig biltillverkarnas intresse. Märkligt att vi skall ha denna serie som en isolerad företeelse i Sverige.

#4 • Uppdaterat: 2012-03-14 13:23
1storstark

Vad negativa nedanstående insändare är! Det här är väl jättekul, hoppas det går bra för Flash och Tidöstallen!

#5 • Uppdaterat: 2012-03-14 17:46
Gunnar 44

Ja, det verkar ju sjukt att vi skattebetalare ska vara med och betala detta spektakel genom Saab Parts, i synnehet som det inte tillför märket Saab ett dugg. Det är ju en bil som ser ut som en Saab, och det är enda likheten. Tekniken verkar ju komma ifrån Nissan. Vad sjutton har det med Saab att göra, och vem förutom Saab Parts finansierar detta? Den här verksamheten kostar massor. Troligen blir det N issan som kammar hem vinsten om det går bra, definitift inte Saab. Alla vet ju, tyvärr, att det inte är en äkta Saab.

#6 • Uppdaterat: 2012-03-14 18:10
sib

Det verkar helt osannolikt att Saab Parts går med förlust.
Men hänvisa gärna till motsatsen.
Tycker bilen ser väldigt snygg ut.

#7 • Uppdaterat: 2012-03-14 18:20
Erik N

Den Svenska Avundsjukan är ständigt närvarande! :-)

Detta motsvarar väl långt mindre än 1% av vad statliga Vattenfall bränner på sponsring, av "våra" skattepengar hahahaha...

#8 • Uppdaterat: 2012-03-14 19:19
Henr1k

Var också skeptisk till TTA när jag hörde talas om det, men sen youtubade jag på "volvos" test på mantorp. Äntligen ser det snabbt ut, också kul att de har KERS, hoppas bara att de kommer visa grafik på detta som de gör i F1 så man kan se hur mycket kräm de har kvar osv.

Ang valet av kaross så är det väl ett utmärkt val, Sveriges rally och racing-elit har ju en förkärlek för Saab, dessutom är nog Saab-entusiasterna mer benägna att lämna tangentborden och åka ut på evenemang i verkligheten.
Jag kommer åtminstone göra det.

#9 • Uppdaterat: 2012-03-14 21:43
Erik T

Mums va snyggt med en bred saab kaross:) Måste väl va första bakhjulsdrivna saaben?
Tycker dock att det borde sitta "turbinfälgar ala saab" på bilen för total identitet, annars nöjd ;-D

#a • Uppdaterat: 2012-03-14 22:00
Henr1k

:-) undrar om 9-x biohybrid-fälgarna finns med centrum-mutter? Hade suttit som en smäck annars, och säkert kylt bromsarna duktigt.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.