Nästa artikel
Så många struntar i hastighetsgränsen vid skolor
Nyheter

Så många struntar i hastighetsgränsen vid skolor

Publicerad 21 augusti 2023
Stressade bilister kör ofta för fort utanför skolor, visar en ny granskning gjord av NTF. ”Det är ett samhällsproblem”, säger projektledaren.

Varannan bilist kör för fort utanför skolor där hastighetsgränsen brukar vara 30 km/tim. Det visar en ny undersökning gjord av NTF (Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande).

Nästan 300 000 observationer gjordes på 20 olika platser runt om i landet under vårterminen 2023, och resultatet är tydligt: 51 procent körde för fort.

– Olagligt höga hastigheter i tätort och i synnerhet i anslutning till våra skolor riskerar inte bara våra barns säkerhet det är även ett samhällsproblem som vi måste lösa gemensamt, säger Lars Nordquist som är nationell projektledare på NTF.

Om någon springer ut framför bilen när den körs i 30 km/tim hinner föraren förmodligen stanna. Om samma sak händer i 50 km/tim hinner föraren inte ens börja bromsa, enligt NTF.

Lars Nordquist kritiserar också att många skjutsar sina barn till skolan just av trafiksäkerhetsskäl.

– Trafiksituationen utanför skolor är ett komplext problem där föräldrarna själva bidrar till den otrygghet som är anledningen till att man från början valde att skjutsa sina barn till skolan.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (10)

  • 22 augusti 2023 +1 på den, J.L
  • 22 augusti 2023 Samhället har drivit mot…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.