Bild
Nästa artikel
Så funkar billån och privatleasing i coronatider

Så funkar billån och privatleasing i coronatider

Nyheter

Är det smart att köpa bil nu – och vad händer om jag vill bryta avtalet eller pausa billånet?

Just nu drabbas många svenska företag av coronakrisen. I bilbranschen håller de flesta återförsäljare och serviceverkstäder fortfarande öppet, och i nuläget är Volvos fabrik i Torslanda fortfarande igång, men bland underleverantörerna finns just nu en stor oro kring läget.

– Vi kommer att se stora siffror på varsel och permitteringar. Jag hoppas på permitteringar, för då har vi kvar personalen i organisationerna. Det är väldigt stora tal vi kommer får se. Det skulle inte förvåna mig om man varslar kring 50 procent av personalstyrkan redan i nästa vecka, säger Fredrik Sidahl, vd för branschorganisationen FKG, till Ekot.

Bara hos lastbilstillverkaren Scania, som stoppar all tillverkning i Sverige, berörs 9 000 anställda.

Men vad gäller egentligen för dig som är på väg att köpa bil och vill ångra sitt köp, eller för dig som privatleasar din bil och eventuellt behöver säga upp leasingkontraktet? Här finns svar på de vanligaste frågorna.


Jag har ett billån som jag vill pausa på grund av ekonomiska problem. Går det?

Nja, flera stora banker har infört amorteringsfria månader för den som vill. Men på de allra flesta banker gäller det bara bolån, inte billån. Swedbank erbjuder dock möjlighet till amorteringsfria lån i maximalt sex månader och beslutet omprövas efter tre månader. Vi har inte hittat liknande villkor hos någon annan stor bank. Vissa låntagare har ett särskilt låneskydd och det skulle kunna gälla i dessa fall. Kolla med din bank.


Jag privatleasar min bil och vill bryta leasingkontraktet?

Ett privatleasingkontrakt går ofta att bryta men det kan bli rejält dyrt. De flesta stora bilmärken tar ut mellan 30 och 50 procent av alla återstående månadskostnader trots att du säger upp avtalet. Däremot kan det gå att överlåta leasingkontraktet till någon annan, så länge den nya leasingtagaren blir godkänd efter en kreditkontroll. Lägg i så fall upp en annons på nätet, och kanske behöver du krydda med några betalningsfria månader för att hitta en person som vill ta över kontraktet.

Jag vill avbeställa en bil jag köpt. Kan jag göra det?

Det finns särskilda rutiner kring avbeställning av ett bilköp. För bilhandlare som är anslutna till branschorganisationen MRF finns det risk att du i vissa fall ändå kommer behöva betala en viss ersättning till bilhandlaren.

Jag funderar på att köpa min bil på distans. Vad gäller då?

I coronatider är det många som funderar på att köpa bilen på distans och få den hemlevererad. Tänk dock på att det i vissa fall är andra avtal som gäller för distansköp, och framför allt att du inte alltid har möjlighet att undersöka bilen lika noga som på plats hos säljaren. Du kan absolut ställa högre krav på noggrann dokumentation och tydliga bilder innan du slår till. På den här sidan finns mer information.

Jag vill avboka min tid på verkstaden. Går det?

Ja, det brukar gå bra hos de allra flesta verkstäder så länge du inte avbokar direkt inpå den bokade tiden. Då kan du få betala en avbeställningskostnad. Många verkstäder har dock infört tuffare hygienrutiner för att kunderna ska känna sig trygga.

Är det smart att köpa bil nu?

Det är förstås helt upp till var och en att avgöra. Rent generellt är en bilaffär sällan någon bra ekonomisk affär, men om du känner dig trygg i att du kommer kunna finansiera bilen även om inkomsten går ned eller räntan går upp, och om du verkligen behöver bilen, finns ingen anledning till oro. Vissa banker har sänkt räntan på en del lån för att sätta fart på ekonomin och kanske finns det möjlighet att pruta lite extra på bilen eftersom försäljningen för handlarna går ned?

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.