Nästa artikel
Rivian ska ”göra en Tesla” – bygger eget laddnätverk för elbilar
Nyheter

Rivian ska ”göra en Tesla” – bygger eget laddnätverk för elbilar

Publicerad 15 december 2020
Amerikanska elbilstillverkaren Rivian ska bygga snabbladdare ute i naturen.

Det finns flera laddnätverk för elbilar som drivs av biltillverkarna själva och mest känt är Teslas Superchargers som i nuläget består av 2 069 laddare över hela världen.

Nu tänker även amerikanska uppstickaren Rivian, som ska bygga eldrivna pickuper och suvar, lansera ett eget laddnätverk. Det uppger grundaren RJ Scaringe för sajten Techcrunch.

De nya laddarna ska i första skedet hamna längs stora motorvägar i USA där Teslas laddare redan är etablerade. Det återstår att se om Rivians laddare även dyker upp i Europa.

Ut i naturen

Men Rivian tänker ta det här med laddnätverk ett steg längre än Tesla, och placera ut laddare även vid ”äventyrliga destinationer” som mountainbikeparker, vandringsleder, kajakuthyrningar och klättringsanläggningar. Målet är att Rivianägarna ska kunna ladda sina bilar när de är ute i naturen och sportar.

– Vi tycker det är spännande att skapa laddplatser som inte ligger vid motorvägarna och som hjälper dig komma till platser som i vanliga fall inte bjuder in eller välkomnar elbilar på grund av laddinfrastrukturen, säger RJ Scaringe.

Vill ha kontroll

Att bygga nätverket är enligt honom ett viktigt steg trots att det redan finns flera tredjepartsladdare från andra företag.

– Utmaningen är att vi inte kontrollerar de nätverken, så betalningsplattformen, upptiden, prestandan och möjligheten att reservera en laddare – allt sådant som tar bort friktionen för att ladda – är sådant vi inte har kontroll över.

Det är oklart vilken effekt laddarna får men de ska ge över 20 mils räckvidd på 20 minuter. 

Läs också: Annorlunda nyheten: Elbilsbatteriet på flaket

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-12-15 10:03
Styggavargen

Vilken kloss, man får hoppas "soppan" räcker fram till destinationen för att sedan upptäcka att laddstationen inte funkar, hahaha.

#2 • Uppdaterat: 2020-12-15 16:44
Carl Trefalt

Det är alltid bra med konkurrens.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.