Nästa artikel
Tesla stämmer Rivian – ”Ser ett oroväckande mönster”
Nyheter

Tesla stämmer Rivian – ”Ser ett oroväckande mönster”

Publicerad 24 juli 2020 (uppdaterad 24 juli 2020)
Tesla stämmer nu den amerikanska elbilsstartupen Rivian. Detta eftersom de anser att före detta anställda som gått över till Rivian tagit med sig hemliga uppgifter.
Elbilsuppstickaren Rivian har ännu inga bilar på vägarna, men sedan man visade upp en konceptbil av pickupen R1T 2018 har investerare bidragit med stora summor pengar. Med den eldrivna pickupen tror många att Rivian kan utmana Teslas cybertruck. Samtidigt har flera av tidigare teslaanställda gått över till Rivian.

Nu har Tesla skickat en stämningsansökan där de hävdar att fyra tidigare Tesla-anställda tagit med sig patentskyddad information till den konkurrerande verksamheten. Tesla säger sig se ett "oroväckande mönster" i detta och misstänker även att ytterligare två före detta anställda begått samma brott, skriver Bloomberg.

I stämningsansökan hävdar Tesla att Rivian till och med ”uppmuntrar detta beteende”. Tesla hävdar också att två av de anklagade redan erkänt sina handlingar.

Men Rivian nekar och säger att anklagelserna är grundlösa. De hävdar att man som nyanställd måste bekräfta att man inte tar med sig tidigare arbetsgivares intellektuella egendom.

”Dessa anklagelser är grundlösa och strider mot Rivians kultur, etos och företagspolitik” säger Rivian i ett uttalande.

Enligt Tesla jobbar så mycket som 178 tidigare anställda idag hos Rivian. 70 av dessa har gått över direkt mellan företagen.

Diskutera: Tror du att Rivians R1T kan utmana Cybertruck?

 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-07-24 17:05
Gunnar Lindberg

Det ser ut som om gräset är grönare hos Rivian. :-)

#2 • Uppdaterat: 2020-07-24 17:07
Raphael

Rivian har iaf en design som inte är lika extremt anskrämlig som Tesla.

#3 • Uppdaterat: 2020-07-24 18:11
Axa

Man kan ju undra varför så många väljer att lämna Tesla? Dålig arbetsmiljö?

#4 • Uppdaterat: 2020-07-24 19:12
Svenne60

det är inget konstigt med att folk går över till andra arbetsgivare mot högre lön eftersom de har bra kunskaper o kompetens inom om rådet

#5 • Uppdaterat: 2020-07-24 19:22
Peter E

"Nu har Tesla skickat en stämningsansökan där de hävdar att fyra tidigare Tesla-anställda tagit med sig patentskyddad information till den konkurrerande verksamheten."

Förmodligen hur de lackerar bilarna :-)

#6 • Uppdaterat: 2020-07-24 19:55
pinjong

Rimligtvis måste Tesla peka ut de exakta patentintrången som i så fall återfinns i Rivians konstruktion och inte bara uttrycka allmänt missnöje.

#7 • Uppdaterat: 2020-07-24 20:01
Bandvagn

Mkt Tesla-nyheter blir det :)
Ingen annan biltillverkare (även om dom inte är en renodlad sådan) drar sånt intresse. Vilka biltidningar skriver liksom om Opels kvartalsrapporter, eller att Ford har en juridisk tvist med nån konkurent, eller att en BMW har krockat etc? Ingen. Men är det Tesla inblandat då blir det skriverier och med det, reklam.
Inte konstigt Tesla inte behöver lägga en spänn på marknadsföring...

#8 • Uppdaterat: 2020-07-24 21:11
Carl Trefalt

Rivian kanske har bättre anställningsvillkor.

#9 • Uppdaterat: 2020-07-25 06:49
bgl

Kanske även anställda hos Tesla inser att Teslorna är föråldrade produkter förutom eladministrationen.

#a • Uppdaterat: 2020-07-25 09:21
PREVIA

Bandvagn # 7 Har helt rätt, inget säljer bättre än uppmärksamhet i pressen och det spelar ingen roll om den är negativ eller positiv.
Se på VW alla skandaler som gjorde att man sålde ännu mer bilar när bilpressen tjatade om biltillverkaren var dag. Själv trodde man att nu kommer VW inte få sälja en bil med alla växellådsfel, kamkedjefel osv, dryga när det gäller att stå för åtgärder vid uppenbara fel på bilarna.
Nu sker samma sak med Tesla där ägare haft bilen längre tid på verkstaden än hemma och ändå säljer bilarna som aldrig förr. Först nu börjar man förstå influensers roll i försäljning av produkter.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.