Bild
Nästa artikel

Rinspeed UC? – elbilen som körs med tåg

Nyheter

Nya konceptbilen Rinspeed UC? är en elbil som styrs med joystick och är byggd för att transporteras mellan städer med tåg.

Nu har det åter igen blivit dags för den Schweiziska designstudion Rinspeed att presentera sin årliga konceptbil. Bilen ska visas upp på bilsalongen i Genéve i början av mars och går under namnet UC?

Värt att nämnas är kanske att frågetecknet inte är ett tryckfel, utan härstammar från Rinspeed.

Smart korsad med Fiat 500
Bakom bokstäverna UC döljer sig orden "Urban Commuter" och frasen "You see?".

Själva bilen är en tvåsitsig pendlarbil för storstaden, med Smart och Fiat 500 som tydliga inspirationskällor. Rinspeed UC? är endast 2,5 meter lång, 1,6 meter bred och 1,5 meter hög.

Bilens framhjul drivs av en elmotor på 40 hästar med ett maximalt vridmoment på 124 newtonmeter. Prestandan är fullt stadsduglig, med en toppfart på 120 km/h och en acceleration från stillastående till 50 km/h på 4,1 sekunder.

Motorn får energi från ett batteripaket av typen litiumjon och en laddning ger en räckvidd på 120 kilometer.

En intressant aspekt med bilen är att den är byggd för att passa in i ett större transportsystem. Mellan städer kan bilen transporteras med särskilda biltåg för att sedan rulla ut på egen hand i stadstrafiken.

Joystick istället för ratt
Den 980 kilo lätta bilen styrs med en joystick istället för ratt, ett tydligt konceptuellt drag. Men till det yttre ser bilen ganska produktionsfärdig ut och Rinspeed menar att bilen är tänkt för serietillverkning.

Rinspeed meddelar också att de är i förhandlingar med tillverkare om att göra verklighet av konceptet.
 
Diskutera: Vad tycker du om Rinspeed UC?

Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
JAN
2010-02-15 15:07

Intressant tanke att frakta omkring bilar på räls även om jag ser vissa infrastrukturella problem för att det skulle gå att lösa. Individuell transport inom staden och kollektiv mellan städer.

#1
Lars
2010-02-15 21:36

Lite vingligt med joystick.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.