Nästa artikel
Rekorddyr el kan radera ut elbilens försprång
Nyheter

Rekorddyr el kan radera ut elbilens försprång

Publicerad 29 november 2021
Elkostnaden har ökat rejält de senaste dagarna – och kan bli ännu högre. Det drabbar särskilt elbilisterna.

Elpriset har blivit tio gånger högre på bara några dagar. I vissa områden ligger elpriset på över 4 kronor per kilowattimme under vissa perioder.

Med skatter och avgifter är det inte uteslutet att det totala elpriset hamnar på 5–6 kr/kWh vilket i så fall är omkring fem gånger högre än normalt. Att ladda en elbil med 50 kWh kostar 250–300 kr för den som laddar vid ”fel” tidpunkt – och så här års är dessutom elbilens förbrukning högre än normalt.

Trots höga bensin- och dieselpriser rapporterar flera bilägare att elbilen tillfälligt kan bli lika dyr per mil som en vanlig bil med förbränningsmotor i drivmedelskostnad. Faktum är att vissa snabbladdare i vissa fall kan vara billigare att använda än att ladda hemma.

De höga elpriserna beror på flera faktorer, bland annat att förbrukningen ökar i kallt väder, att det blåser för lite för vindkraften och att vattenkraften i norr måste sänka effekten eftersom isen lagt sig.

– Det sker varje år, men det som möjligtvis är annorlunda är att det nu sker i tre älvar samtidigt, säger Per Larsson, ansvarig för produktionsplanering vattenkraft och kärnkraft på Vattenfall, till TT.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (40)

  • 1 december 2021 Leffe Instämmer i mycket du…
  • 1 december 2021 john, du är verkligen efter!…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.