Vi Bilägares forum

Rekorddyr el kan radera ut elbilens försprång

Rekorddyr el kan radera ut elbilens försprång

Elkostnaden har ökat rejält de senaste dagarna – och kan bli ännu högre. Det drabbar särskilt elbilisterna.

Läs hela artikeln
2021-11-29 08:56

Kommentarer

Största problemet är att man gjort sig av med planerbar energi, i form av tidigarelagd nedläggning av kärnkraftverk och att man inte vill tala om frågan med slutförvar som Mp & S tillsammans med C skjutit på sedan i sommras.

Detta är något som som Svenska Kraftnät säger. Senast i Kvartals fredagsintervju för några veckor sedan, och förra veckan i P1 Klotet (där det för övrigt är glasklart att neutraliteten hos redaktionen inte finns, gäller förövrigt hela P1 Klotet).

2021-11-29 09:05

Vi har en europeisk elmarknad och svenska priserna påverkas av priserna i Europa. Europas energiförsörjning består till 30% gas som importeras från Ryssland och ryssarna har höjt priset.
Storbritannien har bland de högsta priserna i Europa och de satsar för fullt på kärnkraft och har en massa kärnkraft igång. Ändå har de dyrare el än vi har så argumentet kärnkraft håller inte!

De reaktorer vi lagt ner lades ner pga säkerhetsproblem och för stora kostnader för att renovera dem till modern standard. De gick på övertid och har inte lagts ner i förtid.

Slutförvaret är ett miljöproblem och det är politiskt spel från oppositionen att hävda att regeringen förhalat frågan.
Sanningen är att det efter miljöbedömning finns flera frågor om slutförvaret som inte är lösta än och därför tar det tid.
Ansökan om slutförvar har stora brister när det gäller miljöhänsyn och säkerhet, och dessa frågor tar tid att utreda och hitta lösningar för.

Oppositionen vill alltså att man struntar i miljökrav och kör över myndigheter som flaggat för problem.
Detta handlar om ett förvar av farligt material som ska förvaras i hundratals år och då gäller det verkligen att man kan visa att de inte läcker och kommer påverka grundvatten, berget osv. Och det har man inte kunnat visa än.
Oppositionen struntar i miljön och säkerheten för kommande generationer, de saknar långsiktighet.

Uppdaterat: 2021-11-29 10:54

Men visst är det intressant att stängningen av R1 och R2 gör att hela Europa har ett väldigt högt elpris? Ett år som för övrigt åter igen kommer att bli rekord på elproduktion i Sverige som det just nu ser ut…

2021-11-29 10:58
*Robban

Stängningen av R1 och R2 har inte höjt priset i Europa. Vi har exporterat el under hela sommaren och hösten. Det är flera faktorer som ger hög efterfrågan på el i Europa.
Och i Storbritannien så har de precis haft en snöstorm som drabbat norra Storbritannien och en köldknäpp som belastar elnätet mer.
Hela debatten är förenklad, bara populism där man inte ser komplexiteten.

2021-11-29 11:07

Typisk att man skaffar elbil och det ska vara så billigt och sen ser vi dess monsterpriser på el som gör att man nästan ångrar sig.

Nej inte riktigt, vill fortfarande ha elbil, men elpriserna måste ner.

2021-11-29 11:10
- Peugeot e-208 GT 2022

Men elpriset hemma har man ju själv kunnat styra sedan länge.
För de som har lite insyn i marknaden var det ganska uppenbart att priset skulle sticka i vinter och då gäller det att binda till ett bra pris.
Jag ger 69 öre/kWh och ger fullständigt sjutton i om det går upp till 4:30 som man spekulerat om idag.
Jag talade med en bekant som inte bundit för hans erfarenhet var att det alltid blir billigare med rörligt pris och det kan det bli, elpriset är något som måste ses på längre sikt, man behöver inte gå i taket för att det en kort tid kan gå upp till 5:-kWh om några månader är det kanske nere i 15 öre.

2021-11-29 11:23
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

AntielbilsErik har funnit ännu ett uppslag till braskande rubriker och artikel.
Endera ordnar man så man har fastprisavtal eller så laddar man nattetid om man har timtaxa.
Svårare är det inte, men det blir så klart inte lika braskade rubriker som skeptiker kan gotta sig i.
Är väl betydligt värre med de som har elektrisk uppvärmning av sitt hem och inte så enkelt kan stänga av värmen.

2021-11-29 11:23

Att ha bundet elpris kanske inte är billigast över tid, som det redan kommenterats här, men det är som en försäkring av priset. Såklart har jag bundit elpriset, precis som jag har helförsäkring på bilen.
Jag ser ingen rubrik över att det kan bli extremt dyrt om du kraschar din bil utan försäkring.

Edit: Relativt stort hus och laddning av bil bidrar såklart till val av bundet elavtal.

Uppdaterat: 2021-11-29 11:59

Jag har rörligt elpris. Det stiger varje vinter och sen sjunker det varje vår och sommar, så det jämnar ut sig. Jag är inte orolig. Men det är ovanligt med denna kyla redan i slutet av november. Vädret har blivit mer oförutsägbart. Det kan bli mildväder under jul-nyår, vem vet. Och sen extremvärme med torka till sommaren.

Uppdaterat: 2021-11-29 11:41

Jag har rörligt elpris, går bra när jag bor i lägenhet och är en väldigt snål elförbrukare
När jag bodde i villa så var det av större vikt att ha bundet pris, även om vi då också var ganska snåla elförbrukare...

Raphael, jag var ironisk angående R1&R2 och att de påverkar hela europas elpris, men det låter ju så i svensk politik idag...

2021-11-29 11:50
*Robban

Guran, jag undrar om någon biljournalist är antielbilsjournalist numera.
Läs valfri biltidning, ViB, TV eller t.o.m. DN motor så undrar man om det över huvud taget görs några andra bilar än elbilar numera.

2021-11-29 14:40

Jag fattar inte vad ni pratar om,,, att ladda bilen på natten har ingen betydelse såvida du har tariffstyrd el, hur många har det? Jag har rörligt elpris och haft det i flera år, och vad jag förstår så betalar jag snittpriset för föregående månad.

2021-11-29 17:30

Och så pratar reportrar på radion att man skall duscha på natten för då är det billigare.........

2021-11-29 17:33

Jag bryr mig inte nämnvärt över elpriset även om jag har förhoppning om en egen elbil när det lanseras en lämplig modell och storlek innom ett år eller två.
Nu med två fosilbilar i hushållet som kostar under 9:- milen på tank kortet så kan jag inte bry mig mindre. 😊

2021-11-29 18:42
Mina tidigare bilars förbrukningar på spritmonitor.. https://www.spritmonitor.de/en/detail/836524.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/756137.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/1120549.html

Raphael
Storbritannien hade höga elpriser redan innan stormen…

2021-11-29 19:35

Någon som räknat på vad ny kärnkraft skulle kosta? Kom ihåg att sen mångdubbla denna kostnad för det gör det alltid ändå i slutändan för statligt finansierade projekt. Jag tänker att vi kunde lagt de 100 miljarderna på ny kärnkraft för 10-15 år sedan istället slösades på Nuon-affären och som tvingade dåvarande näringsminister att avgå, eftersom det var vår sämsta affär någonsin.

Så nu är det för sent ändå skriker en del populister på kärnkraft så fort det blir lite dyrt. Bättre lägga pengar på solceller och vindkraft som är mycket mer lönsamt och säkert för oss alla.

Trots att det kostar mer än vanligt vissa timmar så exporterar vi el. Vad tror vissa det höga elpriset beror på?

Jag har två elbilar, stort hus som inte är särskilt isolerat och saknar bergvärme, bor även med fru och barn och får betala cirka 500 kr denna månad på elavtalet, eftersom det är en ovanligt dyr månad. Om folk planerar och tänker till så kan de spara stora pengar. Men problemet är inte brist på kärnkraft eller något annat. Problemet är oftast du själv och synsättet vissa har: att gnälla och hoppas andra ska fixa allt åt dem istället för att själv börja agera i annan riktning.

Uppdaterat: 2021-11-30 09:38

Gillar att veta vad saker kostar, mer än om det är billigast.
Just nu är jag glad över mitt bundna elpris på 34 öre, och med det elpriset kanske jag skulle haft en elbil.

2021-11-30 09:28
lsoderlund skrev:

Största problemet är att man gjort sig av med planerbar energi, i form av tidigarelagd nedläggning av kärnkraftverk och att man inte vill tala om frågan med slutförvar som Mp & S tillsammans med C skjutit på sedan i sommras.
Detta är något som som Svenska Kraftnät säger. Senast i Kvartals fredagsintervju för några veckor sedan, och förra veckan i P1 Klotet (där det för övrigt är glasklart att neutraliteten hos redaktionen inte finns, gäller förövrigt hela P1 Klotet).

Största problemet är nog alla offerkoftor som sprider gnäll på nätet istället för att ta sig i kragen och försöka lösa saker på egen hand.

2021-11-30 09:44
Passat06@ skrev:

Och så pratar reportrar på radion att man skall duscha på natten för då är det billigare.........

Det där beror ju på om man har timavtal och sen gäller ju bara för bortskämda tonåringar som vant er med att duscha varmt i flera timmar varje dag utan att betala för er. Jag säger åt ungarna att om de ska duscha varmt får de göra det på gympan för på gymnastiksalens tak finns det solfångare. Annars drar jag förstås kostnaden på månadspengen. Det behövs fler som kan uppfostra ungar på gammalt hederligt sätt. Sälj din A-traktor så har du råd att fortsätta duscha varmt kl 07:00 och 17:00.

Ska vi bygga nya dyra kärnkraftverk för våra skattepengar för att bortskämda tonåringar ska fortsätta duscha i kokande vatten? Vill man ha varmvatten i sin dusch kliver man väl upp före kl. 06:00?!

Uppdaterat: 2021-11-30 10:00

Leffe, mina tonåringar fick bara duscha med varmvatten i fem minuter sedan stängde jag ventilen vid beredaren!
Fungerade utmärkt!

2021-11-30 10:44
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre
saabnisse skrev:

Leffe, mina tonåringar fick bara duscha med varmvatten i fem minuter sedan stängde jag ventilen vid beredaren!
Fungerade utmärkt!

Det fans en tid när man hade 3-4 tonåringar som duschade varje morgon ända tills 200 liter varmvattenberedaren var tom🙄 medans man själv var på jobbet.
Satte in bergvärme och plötsligt var problemet mindre 😂

2021-11-30 11:37
Mina tidigare bilars förbrukningar på spritmonitor.. https://www.spritmonitor.de/en/detail/836524.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/756137.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/1120549.html

mso, jag har bergvärme men inte heller den är gratis, mitt system fungerade och har tillämpats även på barnbarnen av deras föräldrar.
Kul att vissa gener går i arv!

2021-11-30 12:29
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre
saabnisse skrev:

Leffe, mina tonåringar fick bara duscha med varmvatten i fem minuter sedan stängde jag ventilen vid beredaren!
Fungerade utmärkt!

Haha. Ja, det låter som mina takter det. Det är inte dagens ungdomar det är fel på. Det är vi män som måste skaffa oss vett att ta ansvar för hushållet. Där brister en del av oss idag som tror att staten alltid ska gå in och betala för egna brister och tillkortakommanden. Att ta ansvar för egna situationen - det skiljer pojkar från män.

2021-11-30 14:13

Man kan spara mkt pengar på att ladda elbilen på natten när det är billigare. Har själv bytt elbolag så jag kan göra detta.

Sen är det total politiskt inkompetens som skapat denna situation. Att se till att det finns elproduktion så det räcker är en grundläggande uppgift för politikerna. Hoppas på en förändring snart.

2021-11-30 15:59

Märkligt att inte flera här blivit politiker eftersom dom själva tycks ha all kunskap medan "politikerna" inte förstår nåt alls. Nä - jag börjar bli väldigt less på detta ständiga klankande på politiker. Dom gör säkert sitt bästa oavsett partifärg och vi skall vara glada för de som vill ta detta otacksamma jobb. Och glöm inte att dom har en oerhört stor spännvidd över frågor som skall tacklas och beslutas och de flesta partier är ju lyckligtvis inga enfråge-partier. Dom måste se helheten och ta beslut baserat på denna vilka jag är tveksam till att en del skribenter här ser.

Uppdaterat: 2021-11-30 17:20

.

Uppdaterat: 2021-11-30 17:20
Pi skrev:

Märkligt att inte flera här blivit politiker eftersom dom själva tycks ha all kunskap medan "politikerna" inte förstår nåt alls. Nä - jag börjar bli väldigt less på detta ständiga klankande på politiker. Dom gör säkert sitt bästa oavsett partifärg och vi skall vara glada för de som vill ta detta otacksamma jobb. Och glöm inte att dom har en oerhört stor spännvidd över frågor som skall tacklas och beslutas och de flesta partier är ju lyckligtvis inga enfråge-partier. Dom måste se helheten och ta beslut baserat på denna vilka jag är tveksam till att en del skribenter här ser.

Inte alltid jag håller med i det du skriver Pi men där träffade du väldigt väldigt rätt....:)

2021-11-30 17:27
Pi skrev:

Märkligt att inte flera här blivit politiker eftersom dom själva tycks ha all kunskap medan "politikerna" inte förstår nåt alls. Nä - jag börjar bli väldigt less på detta ständiga klankande på politiker. Dom gör säkert sitt bästa oavsett partifärg och vi skall vara glada för de som vill ta detta otacksamma jobb. Och glöm inte att dom har en oerhört stor spännvidd över frågor som skall tacklas och beslutas och de flesta partier är ju lyckligtvis inga enfråge-partier. Dom måste se helheten och ta beslut baserat på denna vilka jag är tveksam till att en del skribenter här ser.

Den kan du få fem plus på.

Och folk glömmer lätt den stora del som marknaden styr och som dom kanske tillockmed är aktieägare i.😂

Uppdaterat: 2021-11-30 17:52
Mina tidigare bilars förbrukningar på spritmonitor.. https://www.spritmonitor.de/en/detail/836524.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/756137.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/1120549.html
Pi skrev:

Märkligt att inte flera här blivit politiker eftersom dom själva tycks ha all kunskap medan "politikerna" inte förstår nåt alls. Nä - jag börjar bli väldigt less på detta ständiga klankande på politiker. Dom gör säkert sitt bästa oavsett partifärg och vi skall vara glada för de som vill ta detta otacksamma jobb. Och glöm inte att dom har en oerhört stor spännvidd över frågor som skall tacklas och beslutas och de flesta partier är ju lyckligtvis inga enfråge-partier. Dom måste se helheten och ta beslut baserat på denna vilka jag är tveksam till att en del skribenter här ser.

+100

2021-11-30 18:09

Det är inte så enkelt att bli politiker, i princip räcker det inte att vilja bli politiker, det gäller att ha en övertygande retorik för rätt publik och se till att den vill att man framför deras åsikter även då den avviker från den egna rätta vägen.
Vill man stanna kvar gäller det att vara lyhörd, delvis lyssna på pöbeln, men alltid på "chefen" och helt blunda för egna åsikter och absolut inte framföra dem om det inte kan ske på ett sätt som får någon högre upp i hierarkin att tro att det kommer från henne/honom.
Det är inte lätt att vara politiker!

2021-11-30 18:38
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre
saabnisse skrev:

Det är inte så enkelt att bli politiker, i princip räcker det inte att vilja bli politiker, det gäller att ha en övertygande retorik för rätt publik och se till att den vill att man framför deras åsikter även då den avviker från den egna rätta vägen.
Vill man stanna kvar gäller det att vara lyhörd, delvis lyssna på pöbeln, men alltid på "chefen" och helt blunda för egna åsikter och absolut inte framföra dem om det inte kan ske på ett sätt som får någon högre upp i hierarkin att tro att det kommer från henne/honom.
Det är inte lätt att vara politiker!

Har du provat saabnisse? Du verkar vara insatt. Blev du ratad?

2021-11-30 19:16

Japp!
För många egna åsikter och fel parti.
Men jag fick beröm, vad det nu kan ha varit värt?

2021-11-30 19:50
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Dana, det produceras mer el i Sverige än vi klarar av att göra av med, i år mer än någonsin.
Vi saknar ledningar!
8mil från där jag bor har vi landets största vattenkokare till lika elproduktion med typ 3,5 GW konstant effekt, bortsett från allt för många oplanerade stopp.
Lika fullt så har vi ”elbrist” i Uppsala…
Bli politiker vet ja, eller ännu hellre politisk sakkunnig inom något departement, ni som kan och vet bättre än de som jobbar med detta idag, vad väntar ni på? Maggan har kanske några lediga platser som behöver kompetent folk!

2021-11-30 20:10
*Robban
Dana skrev:

Man kan spara mkt pengar på att ladda elbilen på natten när det är billigare. Har själv bytt elbolag så jag kan göra detta.
Sen är det total politiskt inkompetens som skapat denna situation. Att se till att det finns elproduktion så det räcker är en grundläggande uppgift för politikerna. Hoppas på en förändring snart.

Grundläggande uppgift för politiker? Att producera el i överflöd för ökad export? Ska jag betala för att nån energileverantör vill exportera el till grannländerna? Jag tycker de kan betala det själva. I dagens läge kan fastighetsägare i princip producera och lagra en stor del av sin el själva. Om de själva bekostar produktionen kanske dessa inte vill slösa med el som de gör idag? Ny kärnkraft betyder en sak: vanliga skattebetalare får subventionera företagens energianvändning.

Jag är inte beredd att betala direktörens energianvändning. Direktörn och hans kunder kan få betala ur egen ficka.

Såg en ”man” sitta snyftandes och gnälla i tv över dyra elräkning här för nån timme sen. Nu hade han äntligen tagit sig i kragen och bundit upp priset i några år framöver så han var på det torra menade han men oroade sig över hur det ska gå när bilar elektrifieras och att jobb går förlorade. Om jobb går förlorade? Det lär väl marknaden sköta. Jobb kommer och går. Skattebetalare kan inte ge miljarder i bidrag åt livsodugliga företag. Vanligt folk kanske själva har bra idéer som de vill förverkliga. Då kan inte gamla företag hållas vid liv med hjälp av konstgjord statlig andning.

Och hur dum får en bli. Lyssna inte på politisk propaganda. Man ska väl för f-n inte binda elpriset när det är dyraste elen på över 10 år? Har folk redan glömt att el i princip skänktes bort gratis under våren när det blåste? Då var det väl knappt nån som band nåt elpris minsann. Först när det blir dyrt binder folk. Men sanningen är denna: då är det troligen redan försent. När bolåneräntan ligger på 500% är det inte riktigt läge att börja förhandla om bolåneräntan i tio år framöver. Folk dom ser detta tänker istället ”åh, han binder då gör jag det jag med!”. Smart? Nej.

Smartare är att sitta still i båten och ha tålamod.

Och när politiker fingrar med våra skattepengar i energimarknaden då går det som med Nuon. Det går åt helvete rent ut sagt. Dessa 100 miljarder kunde ha använts till bättre saker. Men politikerna brände pengarna på Nuon. Så enkelt är det.

Direktörerna får bygga sitt kärnkraftverk med sina egna pengar. Och de ska ha råd att försäkra det utan statliga garantier. Om nu olyckan är framme.

Det politiker behöver göra är att peka ut riktningen och förklara spelreglerna. Sen får företagen rätta in sig efter det. Det är det vi väljer dem för. Det är det som är demokrati. Inte tvärtom.

Uppdaterat: 2021-12-01 00:23
Raphael skrev:

Oppositionen vill alltså att man struntar i miljökrav och kör över myndigheter som flaggat för problem.
Detta handlar om ett förvar av farligt material som ska förvaras i hundratals år och då gäller det verkligen att man kan visa att de inte läcker och kommer påverka grundvatten, berget osv. Och det har man inte kunnat visa än.
Oppositionen struntar i miljön och säkerheten för kommande generationer, de saknar långsiktighet.

"Hundratals år" gäller verkligen inte för det mest radioaktiva som ska hamna i ett slutförvar som absolut inte får läcka till omgivningen, för då talar vi om 100 000 år! I jämförelse var för 10 000 år sedan större delen av Sverige täckt med tjock is och pyramiderna i Egypten byggdes för 5 000 år sedan.

2021-12-01 00:28
"När förändringens vind blåser bygger en del vindskydd medan andra bygger väderkvarnar eller hissar segel."
Dana skrev:

Man kan spara mkt pengar på att ladda elbilen på natten när det är billigare. Har själv bytt elbolag så jag kan göra detta.

Ja, har man ett timavtal kan det bli rejält mycket billigare och oftast mellan kl. 00.00-06.00 och på helger. Med rörligt avtal och elbilsladdning nattetid kan det i jämförelse bli en förlustaffär.

2021-12-01 00:39
"När förändringens vind blåser bygger en del vindskydd medan andra bygger väderkvarnar eller hissar segel."

Marknaden (bolagen) och alla vi småaktieägare som har bundet elavtal eller sett om ditt hus småler och gnuggar händerna.

Det är verkligheten.
Sjukt system eller inte.
Aktieägarna och marknaden skall ha sitt 😂
Att skylla allt på staten är bara patetiskt 🙄

Uppdaterat: 2021-12-01 08:19
Mina tidigare bilars förbrukningar på spritmonitor.. https://www.spritmonitor.de/en/detail/836524.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/756137.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/1120549.html

Det är inte bara ungdomar som hänger i duschen.
Läste en tråd om takduschar.
Majoriteten i tråden tyckde det var normalt att stå 10-15 min under den.

2021-12-01 08:58

john, du är verkligen efter!
Tror du att de kärnkraftverk som kan byggas idag är av samma slag som de som byggdes för 60 år sedan?
Man har passerat gen.2 och 3 och är nu inne på gen.4 och i princip innebär det att de kan drivas med oupparbetat kärnavfall och restprodukterna är hanterbara efter hundra år i stället för 100000 år för de tidiga historiska reaktorerna.
Man skissar på gen. 5 där man beräknar att vara nere på 30 år!
Men du är inte ensam, många politiker är på samma nivå!

2021-12-01 09:18
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Leffe
Instämmer i mycket du skriver. Folk gnäller på politiker men vill ha marknadsekonomi. Folk vill gärna ha regleringar men inte för mycket. Hur än politikerna gör blir det gnäll.

När det gäller ekonomi så behöver man i första hand utgå ifrån sig själv och fundera på vad man kan göra. Se över elavtal, binda, sitta lugnt i båten eller kanske se till att man minskar på sin energianvändning.

2021-12-01 10:24