Bild
Nästa artikel
Nyheter

Regeringens plan: Nya trafikregler som gynnar cyklister

Publicerad 2021-10-21 08:38 (uppdaterad 2021-10-21 09:26)
Snart kan det bli tillåtet att cykla mot enkelriktat i fler städer – och bilister kan behöva hålla ett visst avstånd när en cyklist körs om.

Flera nya trafikregler kan införas som ska förenkla för cyklister. Regeringen har gett Transportstyrelsen i uppdrag att utreda vilka som går att genomföra, skriver Dagens Nyheter.

Först ut är en regel som blev kontroversiell när den infördes i Stockholm, nämligen att cykla mot enkelriktat på vissa gator. På gatorna det gäller sätts särskilda skyltar upp.

En annan idé är att cyklister ska få svänga höger i korsningar även om det är rött. Det får bilar göra i exempelvis USA.

Det finns också planer på ”allgrönt” – alltså att cyklister får grönt i alla riktningar i en korsning samtidigt som alla bilar får rött – och på särskilda regler när en bilist ska köra om en cyklist. Det skulle kunna handla om att bilister måste hålla ett visst avstånd, till exempel 1,5 meter, i sidled när cyklisten körs om – något som redan finns i andra länder.

Så här ser skylten ut som visar när det är tillåtet att cykla mot enkelriktat.

Ändringarna beskrivs av miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) som en ”frihetsreform för de som gör ett klimatsäkert val”.

En utredning av vissa regler ska vara klar i slutet av mars 2022. Resten av reglerna ska vara utredda i oktober 2022, alltså efter valet, men då är det inte säkert att alla införs.

– Vi hoppas att nästa regering vill fortsätta med den här frågan, säger Per Bolund.

I ett pressmeddelande uppger regeringen också att andra trafikregler kan utredas som gör det enklare att cykla. Det kan också bli tal om ”förtydliganden och regeländringar avseende cykling i bredd”.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (19)

  • 2021-10-23 21:14 Utsläppet måhända men inte…
  • 2021-10-23 10:43 Självklart vettigt att öka…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.