Bild
Nästa artikel

Regeringen nobbar Volvo och Saab

Nyheter

Staten uppmanas att köpa Volvo och Saab. Men regeringen har inga tankar på att ta över biltillverkarna. Det konstaterar näringsminister Maud Olofsson.

 - Staten är inte bättre bilförsäljare än bolagen själva, säger Maud Olofsson till di.se och fortsätter:

- Men regeringen ser till att ha beredskap.

Den svenska fordonsindustrin har drabbats hårt av varsel under 2008. Och den neråtgående trenden ser inte ut att vända inom kort.  Volvo och Saabs ägare Ford respektive General Motors får allt större ekonomiska problem - och nu växer kraven på att rädda den svenska bilindustrin.

Rolf Wolff, rektor på Handelshögskolan i Göteborg, anser att staten bör ta över driften av Volvo och Saab.
 
- Det räcker ju inte med arbetsmarknadsstöd. Det gäller Volvo och Saab Automobiles överlevnad, och då måste man ta till helt andra åtgärder för att säkra att vi kan ha en bilkompetens kvar i Sverige, säger Rolf Wolff till Ekot.

Men regeringen är tveksamma till ett övertagande och näringsminister Maud Olofsson konstaterar att regeringen inte förespråkar statligt ägda företag.

- Vi ska äga färre bolag. Vi tror att marknadskrafterna är bättre på att göra det här, säger Maud Olofsson.

I stället vill näringsministern ha klara besked från Ford och General Motors om hur Volvos och Saabs framtid ser ut.

- Det är viktigt att göra rätt saker i det här läget, och det kan man bara göra om man vet förutsättningarna därför måste vi invänta och se vad GM och Ford tänker göra, säger Maud Olofsson.
Taggar: Nyheter
Regeringen nobbar Volvo och Saab

Kommentarer

#1
sf
2008-11-26 11:42

Jag tror tyvärr att både Saab & Volvo är dömda till undergång - oavsett vem som äger. Att kasta bort skattepengar på konstgjord andning är inte en lösning.

#1
LO
2008-11-26 21:32

Helt rätt SF!
Hela värleden skrattar åt svenska "kvalitetsbilar"...
Kolla vad man gillar:
Jo rumänsk lågpris som man får för 89 lakan i grundversion
"Dacia Sandero kan vara betydligt mer driftsäker än bottenmärken som Volvo och Saab", skriver Metro.

#1
T Grum-Schwensen
2008-11-30 18:47

Svenskerne burde være meget stolte af specielt SAAB som altid har haft en særlig karaktér og står for mange af de afgørende innovationer i bilindustrien, kombineret med et mod til at være snderledes. Vil være et stort tab hvis SAAB lukkes. Naturligvis burde den svenske stat lægge en - så tydeligt forældet - markedsideologisk religion til side og overtgae de svenske bilfabriker - og udvikle dem ud fra en stærk og fornuftig holdning til miljøet!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.