Nästa artikel
Regeringen: "General Motors har övergett Saab"
Nyheter

Regeringen: "General Motors har övergett Saab"

Publicerad 18 februari 2009 (uppdaterad 21 september 2010)
General Motors kräver ekonomiskt stöd från den svenska regeringen. Annars kan Saab läggas ned. Men regeringen är kallsinnig till kravet.
- Spontant så är vår reaktion att det vi nu ser är att GM har övergett Saab och inte längre tror på verket och i stället tycker att skattebetalarna i Sverige ska ta över ansvaret, säger näringsministerns statssekreterare Jöran Hägglund, enligt E24, och fortsätter:

- Vi har varit tydliga från dag ett att det inte kommer att vara aktuellt. Vi har andra saker som skattebetalarnas pengar ska gå till. Är de beredda att ta ansvar så var vi beredda att diskutera. Men om inte ens de tror på Saab som företag, varför skulle vi vara bättre ägare?

"GM vill lämna Saab"
General Motors budskap var glasklart i natt; den svenska staten måste ge ekonomiskt stöd till Saab - annars kan företaget läggas ned.

Men den svenska regeringen, som tidigare varit tveksamt till ett räddningspaket, ser ut att nobba GM:s krav.

- GM vill lämna Saab och skicka fakturan till Sveriges skattebetalare. GM har misskött Saab under flera år, säger näringsminister Maud Olofsson till SVT:s Aktuellt.

På en direkt fråga om regeringen är beredd att hjälpa Saab svarar näringsministern följande:

- Ska jag ta skattebetalarnas pengar och köpa en bilfabrik som GM inte tror kan leverera lönsamhet? Ska jag då spela monopol med skattebetalarnas pengar och investera dessa i en så osäker verksamhet? Svaret är nej.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2009-02-18 12:12
mikael ljungwall (ej verifierad)

regeringen måste ta sitt ekonomiska ansvar och hjälpa SAAB. Eller är det bara banker som är intressanta för att politikerna själva har aktieposter där.

#2 • Uppdaterat: 2009-02-18 14:14
Bengtsson (ej verifierad)

Nu kommer åtminstone jag att rösta bort den borgerliga Alliansen i kommande val. Jag har länge röstat på "Nya" Moderaterna som kallar sig arbetarpartiet, men kommer att rösta på Socialdemokraterna i valet. Det är faktiskt så att det bara är de som tar ansvar för jobben då det verkligen gäller. Tyvärr...

#3 • Uppdaterat: 2009-02-18 14:31
Erik (ej verifierad)

Håller med Maud Olofsson. Staten är inte ansvarig för de företag som finns i Sverige. Det är en kvarleva från vänsterregeringar vi haft, att staten ska lägga sig i allt. GM äger SAAB och har därmed 100% ansvar för märket. SAAB har ju nästan konstant gått med förlust. Och nu vill inte ens GM äga märket längre.
Däremot kan regeringen se till att göra vad man kan för att möta denna arbetsmarknadsmässiga katastrof. Förläng a-kasseperioden och skapa stimulansåtgärder m.m.
Jag vill inte att mina skattepengar ska gå till att hålla ett förlustföretag under armarna. Ett företag där de högsta hundratalet anställda dessutom sannolikt har mycket höga löner. Varför ska jag betala för det?
Satsa istället på att få livskraftiga företag!

#4 • Uppdaterat: 2009-02-18 14:55
Simon (ej verifierad)

Håller med dig fullständigt Erik, det var stark gjort av regeringen att inte vika sig för GM, nu har de möjligheter att satsa pengar på lönsam verksamhet och inte kasta pengarna i sjön....

#5 • Uppdaterat: 2009-02-18 17:42
Gigolo (ej verifierad)

Bäste Bengtsson
Du får gärna rösta på Mona med följe.Jag tycker att S V MP tillsammans med LO ,Metall skall ta över Saab. Andra symatörer köper aktier i bolaget. Saken är ordnad.
Saab kan leva vidare utan skattemedel

#6 • Uppdaterat: 2009-02-18 18:32
björn s (ej verifierad)

Jag tycker att det är för mycket daltande med Saab , andra små företag som får svårt att klara sig får ju ingen hjälp.
Nä då är det bättre att det blir något annat , saaab kan ju överleva som opel kanske. Saab Vectra eller ???

#7 • Uppdaterat: 2009-02-18 21:25
Henrik Eriksson (ej verifierad)

Man behöver inte vara professor i ekonomi för att inse att Saab som
gjort stora förluster under många
år trots högkonjuktur inte har någon
framtid.Lägg ner!

#8 • Uppdaterat: 2009-02-18 22:13
SAAB ger oss välfärd (ej verifierad)

Ja, för oss vanliga knegare känns det väldigt ihåligt när Maud öppnar käften och nästan skriker att "staten har inget i näringslivet att göra och hur jag ska kunna se skattebetalarna i ögonen om vi spenderar pengar på detta projekt" när hon för ett år sen högljutt hyllade svensk bilindustri som hon och forskningsministern påstod kunde börja ta världsandelar och bli ledande i tillerkningen av miljövänligare och effektivare bilar. Nu menar hon att hon alltid sett SAABs biltillverkning som ett skämt. Naturligtvis tillade hon ju lite politiskt korrekt att det finns kompetens, kunskap och jadajada som vi ska ta tillvara på så att dom 70 000 personer som kan drabbas inte behöver oroa sig ett dugg.
Att GM´s Rick Wagoner är en fucking freeloader som det heter på engelska som vill ha och ha utan att prestera något tillbaka känns som ett faktum men han kan nog ändå sova tryggare än dom 70 000 även om GM skulle försvinna. Han kanske kan få söka jobb hos Nordstream för dom verkar ju anställa folk som super på jobbet utan problem. Eller så kanske AMS i Västra Götaland kan föreslå en jobbsökarkurs? Eller är det så rasistiskt att endast personer boende i Sverige kan söka?
Någon kan få förklara för mig varför staten gick in och räddade skojarbanken Carnegie? Det användes väl ett par hundra miljoner på ett företag som precis som SAAB haft ett skamfilat rykte under många år. Det rimmar illa med det hårt inbankade budskapet att staten inte ska äga eller gå in och under en period driva företag. Och allt detta gjordes under ledning a Bo Lundgren (mannen som brukade kissa på sig när han hörde ordet "skatter").

#9 • Uppdaterat: 2009-02-19 09:18
Ola (ej verifierad)

Det är oerhört tragiskt att inte svenska staten kan garantera ett nödlån till SAAB och rädda bolaget och alla dess underleverantörer. Samtidigt betalar staten ut ca 20 miljarder kronor NETTO, alltså efter de pengar som vi får tillbaka till EU. Över 20 miljarder, 20 000 000 000 till EU!!! Till ingen nytta, 20 miljarder kostar EU´s medlemsavgift det svenska skattebetalarna. Varför kan inte då staten liksom övriga länder stödja bilindustrin och därmed arbetestillfällen? EU där har vi råd att betala ofantliga pengar men att rädda inhemsk industri då saknas det medel. Jag säger bara "Dubbelmoral" och låt oss rösta bort den Borgerliga Alliansen i nästa val!!!!!!

#a • Uppdaterat: 2009-02-19 10:05
Morgan (ej verifierad)

Jag kan hålla med att regeringen bör hjälpa till så gott det går.
Men de som sålde Saab måste ändå kunna ta sitt ansvar.Tror de kan ha lite pengar över, då det säkert inte var småpengar det rörde sig om när de sålde.De gav förmodligen inte ett öre till stadskassan då heller.
Märkligt när Svenska företag går dåligt så ska staten lägga dit pengar, går företaget bra ska ägarna plocka ut allt de kan,blir det sen problem är det Regeringens problem.
Kanske de forna svenska ägarna bör ha ett större ansvar.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.